Az Egyesült Államok gazdasági kilátásai: recessziótól a bizonytalan jövőig

Az amerikai gazdaság 2023-ban elkerülte a recessziót, de a jövőbeli előrejelzések bizonytalanságot vetítenek előre. A gazdasági elemzők számára kihívást jelentő időszakban a fejlett gazdaságok politikái és a globális trendek változása új paradigmát teremt, amelynek kezelése meghatározó lesz az amerikai növekedés szempontjából.

2023 elején a gazdasági előrejelzések nehéz évet jósoltak, és a befektetők számára a 2022-es év már így is veszteséges volt. A Bloomberg októberi figyelmeztetése szerint az amerikai recesszió elkerülhetetlen volt, ami negatív hatással lett volna a Biden-adminisztrációra. Azonban a várt recesszió csak Németországban és az Egyesült Királyságban valósult meg, az Egyesült Államokban a GDP növekedése meghaladta a 4%-ot.

A 2024-re vonatkozó előrejelzések kezdetben optimisták voltak, de az első negyedév gyengébb növekedési adatai és a ragadós infláció csökkentették a bizakodást. A gazdasági elemzők munkáját nehezíti, hogy a fejlett gazdaságokban átmenetek és eltérések figyelhetők meg, mint például a deregulációtól az iparpolitikáig terjedő változások, valamint a globalizáció helyett a széttöredezettség felé mozdulás.

A világpolitikai és gazdasági sokkok gyakoribbá válása mellett, ha jól kezelik a helyzetet, erősebb, termelékenységvezérelt növekedés érhető el, amely figyelembe veszi a Föld ökológiai korlátait. Az amerikai gazdaság jövőjét három tényező befolyásolja: a Federal Reserve reagálási funkciója, az alacsonyabb jövedelmű fogyasztók helyzete, valamint az innovációk és a politikai/geopolitikai problémák közötti egyensúly.

A Fednek döntenie kell az inflációs célkitűzés kitartása mellett, miközben az alacsonyabb jövedelmű fogyasztók helyzete romlik, és a munkaerőpiac feszessége is kérdéses. A technológiai fejlődés és a geopolitikai fejlemények ellentétes hatásokat gyakorolhatnak a gazdaságra.

Az Egyesült Államok növekedése különösen fontos, mivel más nagy gazdaságok, mint Kína és Európa, még nem állították helyre növekedési lendületüket. A technológiai innovációk, mint a generatív mesterséges intelligencia, az élettudományok és a fenntartható energia, meghatározó szerepet játszanak majd a következő évek növekedésében.

Az előrejelzések szerint az USA puha landolásának esélye 50%, a no landing szcenárióé 15%, míg a recesszió és pénzügyi instabilitás veszélye 35%. A geopolitikai és amerikai belpolitikai tényezők nagyobb hatást gyakorolnak majd, mint korábban, és az átmenetek, eltérések világában részletesebb elemzésre, ellenállóképességre és gyors reagálásra van szükség.

Mohamed A. El-Erian, a Cambridge-i Egyetem Queens’ College kollégiumának elnöke, a Pennsylvania Egyetem professzora, az Allianz vezető gazdasági tanácsadója, a PIMCO korábbi vezérigazgatója és a Nemzetközi Valutaalap (IMF) volt igazgatóhelyettese, a Harvard Management Company korábbi elnök-vezérigazgatója.