Az EU új javítási irányelvet fogadott el

Az Európai Unió egy új irányelvet fogadott el, amely jelentősen megkönnyíti a fogyasztók számára a készülékek javítását, és ezzel számos ember számára kedvező változásokat hozhat.

Az Európai Unió által elfogadott "javításhoz való jog" irányelve új lehetőségeket nyit meg a fogyasztók előtt a készülékek javítását illetően. Az irányelv értelmében a termékek garanciális ideje meghosszabbodik, ha a garancia időtartama alatt meghibásodnak, és a gyártókat kötelezik a már nem garanciális termékek javítására is. A tagállamoknak még jóvá kell hagyniuk ezt a jogszabályt.

Az Európában értékesített készülékek esetében jelenleg is legalább két év garanciát kell biztosítani, azonban az új szabályok további kötelezettségeket írnak elő a vállalatok számára. Amennyiben egy terméket garanciális időn belül javítanak, a vásárlónak jogában áll választani a csere és a javítás között. Ha a javítást választja, a garanciaidőt egy évvel meg kell hosszabbítani.

Az irányelv szerint a javításokat "ésszerű" áron kell kínálni, hogy a fogyasztókat ne tántorítsák el szándékosan a javítás lehetőségétől. A gyártóknak biztosítaniuk kell a szükséges pótalkatrészeket és szerszámokat, és nem kerülhetik el a javítási kötelezettséget "szerződéses záradékok, hardver- vagy szoftvertechnikák" alkalmazásával.

A gyártók továbbá nem akadályozhatják meg a független javítókat abban, hogy használt, eredeti, kompatibilis vagy 3D-nyomtatott pótalkatrészeket használjanak, amennyiben azok megfelelnek az uniós előírásoknak. A gyártóknak kötelező lesz egy olyan weboldalt üzemeltetniük, ahol a javítási árakat feltüntetik, nem utasíthatják el egy korábban más által javított készülék javítását, és nem tagadhatják meg a javítást gazdasági okokból.

A "javításhoz való jog" szabályai nemcsak a fogyasztóknak nyújtanak segítséget a pénzügyi megtakarításban, hanem hozzájárulnak az e-hulladék, a CO2-kibocsátás és egyéb környezeti tényezők csökkentéséhez is.

Ezen kívül, az Adobe bejelentett egy új, VideoGigaGAN elnevezésű kísérleti mesterséges intelligencia funkciót, amellyel elmondásuk szerint nyolcszorosára lehet nagyítani a videókat, anélkül hogy zajossá válna a felvétel. Ez a fejlesztés nemcsak élességet és részletgazdagságot ad a videóknak, hanem felülmúlja a korábbi Video Super Resolution (VSR) módszert is. Az Adobe szerint a mesterséges intelligencia által okozott furcsaságokat és hallucinációkat sikerült leküzdeni, így a felvételek valóban jól néznek ki. A cég ugyanakkor jelezte, hogy a mesterséges pixelek hozzáadása miatt a program nem lesz használható kriminalisztikai videójavításra, de a régi magánfelvételek javítására remek megoldás lehet. Amennyiben a fejlesztést olyan Adobe programokhoz csatolják majd, mint a Premiere Pro vagy az After Effects, a videókészítők sokkal szebbé tehetik majd az alacsony felbontású felvételeket.