Orosz hackerek célkeresztjében több európai ország

Európa több kormánya is jelentette az orosz hírszerzéshez köthető Fancy Bear hackercsoport támadásait. A német, cseh és lengyel kormányok egyaránt észlelték a behatolási kísérleteket, melyek veszélyeztették az intézmények és magas rangú tisztségviselők biztonságát.

A Politico értesülései szerint a Fancy Bear, egy orosz hackercsoport, több európai országban is aktív volt. A német kormány pénteki közleménye szerint Olaf Scholz német kancellár szociáldemokrata pártjának tisztségviselői is érintettek voltak, az ő email-fiókjaik kerültek veszélybe a hackertámadás következtében. A cseh kormány is megerősítette, hogy azonos időszakban tapasztalták a Fancy Bear csoport behatolási kísérleteit a cseh intézmények ellen. A lengyel külügyminisztérium közleményében határozottan elítélte az APT28 néven is ismert csoport ismétlődő, rosszindulatú kibertámadásait, és szolidaritását fejezte ki Németország és Csehország mellett.

A kibertámadások mellett a Balti-tenger feletti GPS-jelek zavarása is felmerült, amit a Politico szerint az orosz drónellenes tevékenységek okozhattak. A finn Közlekedési és Hírközlési Ügynökség (Traficom) információi alapján a jelenség 2024 januárjában vált intenzívebbé, ami összefügghet Ukrajna dróntámadásaival az orosz energetikai infrastruktúra ellen.

Az észt kormány a zavarásokat hibrid támadásnak tekinti, míg a finn Traficom szerint ezek inkább az orosz önvédelem mellékhatásai lehetnek. A Traficom szerint a GNSS vagy a mobilfrekvenciák által irányított drónok elleni védekezésre használhatják ezeket a zavarásokat.

A finn ügynökség biztosította a közvéleményt, hogy a Finnországba és onnan történő repülés továbbra is biztonságos marad. A Finnair légitársaság ugyanakkor egy hónapra felfüggesztette járatait az észtországi Tartuba, és az észt kormány bejelentette, hogy a helyzetet a NATO- és EU-beli partnereivel fogja megvitatni. A három ország által említett két orosz hekkercsoport az orosz Felderítő Főcsoportfőnökség, azaz a katonai hírszerző szolgálat része.