Ma és holnap a NATO külügyminiszteri értekezletet tart a román fővárosban. A találkozó fókuszában az Ukrajnának nyújtandó katonai támogatás felfuttatása áll. Ukrajna légvédelmi rendszerek, illetve lőszer érkezésére számíthat elsősorban a közeljövőben, az értekezleten ugyanakkor megvitatják a nem-halálos fegyverek Kijev rendelkezésére bocsátását is. A nem-halálos fegyverek szállításának részeként több NATO-tagállam már küldött drónzavaró-berendezéseket, üzemanyagot, orvosi- és téli felszerelést Ukrajnába, ezen szállítmányok volumenének növelése is napirenden van.

A NATO továbbra is Ukrajna mellett áll, ameddig csak szükséges – közölte a szervezet főtitkára. 

Ahhoz, hogy a későbbiekben tárgyalások kezdődhessenek a hadban álló felek között, Ukrajnának előbb harctéri sikerekre van szüksége – a NATO első emberének álláspontja szerint - írja a Reuters.

A NATO ajtaja nyitva áll Ukrajna előtt. A háború sújtotta kelet-európai ország egy napon a világ legnagyobb biztonsági szervezetének tagjává válhat. Oroszország nem vétózhatja meg egyetlen állam csatlakozáást sem a NATO-hoz - jelentette ki Jens Stoltenberg.

A kétnapos értekezleten a harminc NATO-tagállam, valamint a katonai szövetséghez a közeljövőben csatlakozni szándékozó Finnország és Svédország külügyminisztere vesz részt, a kedd esti munkavacsorán pedig Ukrajna is képviselteti magát.  Az utolsó megbeszélésre Moldova, Grúzia, valamint Bosznia-Hercegovina külügyminisztere is meghívót kapott.

Ahogy arról már a Frisshirek.hu beszámolt:

lapinformáció szerint a magyar delegáció fúrta meg, hogy az ukrán fél is részt vegyen a tanácskozáson. 

Fotó: MTI