„Karácsony=Gyurcsány”, „Brüsszel alázatos szolgái” – Törvénysértőek-e a Fidesz választási plakátjai?

A választási kampányidőszak kezdetével a pártok plakátjai lepték el a köztereket, azonban felmerült, hogy a Fidesz néhány plakátja nem felel meg a törvényi előírásoknak, mivel hiányzik róluk az impresszum.

Április 20-án vette kezdetét az európai parlamenti és önkormányzati választások kampányidőszaka, mely során a pártok plakátjaikkal igyekeznek befolyásolni a választókat. A Fidesz néhány plakátja azonban hiányosan jelent meg, mivel nem tartalmazták a kiadóra utaló logót vagy feliratot. A törvény szerint minden plakáton szerepelnie kell az impresszumnak, vagyis a kiadó nevének, székhelyének és a kiadásért felelős személy nevének.

A problémát az jelenti, hogy a választási törvény nem részletezi az impresszum elhelyezésének módját, így nem világos, hogy milyen formai és tartalmi követelményeknek kell megfelelniük a plakátoknak.

A Fidesz által kiadott két plakát, melyek a „Brüsszel alázatos szolgái” és a „Karácsony=Gyurcsány” feliratokat viselik, kezdetben impresszum nélkül jelentek meg, ami törvénysértőnek minősülhet. Később azonban kiderült, hogy az impresszum a plakátok szélén, kisebb betűmérettel, de jelen van.

A Fidesz sajtóosztályának válasza szerint az impresszumok hiánya a kihelyezést végző cég hibájából adódhatott, amikor a plakátokat kisebb helyre ragasztották ki, és ígéretet tettek arra, hogy felszólítják a céget az impresszumok pótlására.