Az idei év első felében rekord veszteséget könyvelhetett el a Magyar Nemzeti Bank (MNB), miután kiderült, hogy több mint 200 milliárd forintos mínusszal zárta az első hat hónapot - írta meg a Portfolio. A lap elmondta, hogy a negatív végösszeg nem okozott meglepetést, hiszen az a folyamatos kamatemelések miatt várható volt, a veszteség történelmi mértékére azonban nem számított a szakma.

Az előző félévhez képest is háromszorosára dagadt a veszteség, amelyet még tovább növelhette volna az, ha nem hozhatott volna jelentős bevételt a devizaváltás, azaz nem gyengült volna nagyon a forint.

A jegybank pénteken tette közzé, hogy egészen pontosan 200,9 milliárd forint mínusszal zárta az év első felét. Ezt meghaladó veszteségre az elmúlt 10 éven belül nem volt példa a nemzeti pénzintézetnél. A 2021 második felében is már felfigyelt a szakma arra, hogy tízéves negatív csúcsokat dönt az MNB veszteségessége, amely mostanra azóta megháromszorozódott.

Egyedül az 1998-as évhez hasonlítható ez a negatív eredmény, amelyet most elkönyvelhetett az MNB.

A rossz teljesítmény nem meglepő, hiszen a folyamatos kamatemelések könnyen veszteségességbe fordítják a jegybank gazdálkodását. Ha csak a kamatpolitikát néznénk, akkot összesen majdnem 300 milliárd mínusszal zárhatta volna a félévet a jegybank. Ezen kívül azonban a kamatokon túl a deviza eredmény is negatív végösszegű. Forintban ugyanis az MNB a folyamatosan emelt alapkamat miatt sokkal magasabb kamatot fizet, miközben az első hat hónapban a bővülő globális hozamkörnyezet miatt már a devizás tételek is mínuszba csúsztak - emelte ki a Portfolio.

A kép forrása: Wikipédia