Burkina Faso hadserege több mint 220 civilt, köztük 56 gyermeket ölt meg

A Human Rights Watch jelentése szerint Burkina Faso hadserege több mint 220 civil személyt, köztük legalább 56 kiskorút ölt meg február végén, ami az elmúlt évtized egyik legsúlyosabb katonai atrocitása a közép-afrikai országban.

A Nondin faluban élők beszámolói alapján a katonai konvoj a településre érkezett, miután a közelben lévő katonai bázis ellen támadást intéző iszlamista harcosok elhagyták a területet. A katonák a házakba hatoltak be, az ott lakókat kényszerítették, hogy hagyják el otthonaikat, majd az összegyűjtött embereket lemészárolták. Nondinban 44, míg az 5 kilométerre fekvő Soro faluban további 179 embert öltek meg. Egy túlélő szerint a katonák azzal vádolták a helyieket, hogy támogatják a régió iszlamista milíciáit, és nem tájékoztatták a hadsereget a gerillák mozgásáról.

Az atrocitásokról már korábban is szivárogtak ki információk, és az ország főügyésze felkérte a túlélőket, hogy jelentkezzenek szemtanúként a bírósági eljárás megindítása érdekében.

Az Egyesült Államok 2009 óta évi több tízmillió dolláros katonai segélyben részesíti Burkina Faso fegyveres erőit a terrorizmus elleni harc jegyében. Ennek következtében nőtt a muszlim vallású törzsek elleni atrocitások száma, és válaszul megnőtt az iszlamista milíciák, terrorszervezetek támogatottsága. A kormányok, beleértve a 2022-ben puccsal hatalomra került katonai juntát, ezekre reagálva újabb drákói megtorló akciókat hajtottak végre. A Global Affairs tanulmánya szerint az amerikai kiképzőkkel, fegyverszállítmányokkal és hírszerzési információkkal megerősített burkina fasói hadsereg aktívan közreműködött abban a problémában, amelynek megakadályozására hivatottak lennének.