Páratlan orvosi beavatkozás: sertésvese és szívpumpa egy betegben

Egyedülálló orvosi eljárás keretében egy 54 éves amerikai nő lett az első, aki egyszerre kapott sertésvesét és szívpumpát egy kilenc napig tartó műtétsorozat során.

Az orvostudományban új mérföldkőnek számító beavatkozást a New York-i Egyetem Langone Health szakemberei hajtották végre, ahol egy súlyos vesebetegségben és szívelégtelenségben szenvedő nőn végeztek el egyszerre szívpumpa-beültetést és sertésvese-transzplantációt.

A Gizmodo cikke szerint a xenotranszplantáció, azaz az állatból emberbe történő szervátültetés, csak az elmúlt években vált elérhetővé a modern génszerkesztési technológiák fejlődésének köszönhetően.

A sertésvese transzplantációjához szükséges genetikai módosítás az alfa-gal cukor eltávolítása volt, amely az emberi szervezetben nem termelődik.

Lisa Pisano, a műtét alanya, végstádiumú vesebetegségben és szívproblémákban szenvedett, így számára a hagyományos szervátültetés nem jöhetett szóba. Az orvosok által felajánlott alternatív megoldás, a szívpumpa és a sertésvese transzplantációja esetében Pisano azonnal igent mondott.

A komplex műtétsorozatot két különböző sebészcsoport végezte, összesen kilenc napot igénybe véve. Bár a beavatkozás során néhány komplikáció is felmerült, Pisano állapota jelenleg stabil, és gyógyulásnak indult, de még mindig kórházi kezelés alatt áll. A nőnek hosszú felépülési időszak és bizonytalan jövő áll előtte.