Fucsovics Márton: „Úgy érzem, most minden összeállt az életemben”

Hat év után újra ATP-tornát nyert Fucsovics Márton, aki a bukaresti versenyen diadalmaskodott, és ezzel új lendületet vehet karrierje. A magyar teniszező szerint játéka összeállt, és mentálisan is stabilabb lett, ami hozzájárult a sikerhez.

Fucsovics Márton, a világranglistán 53. helyezett magyar teniszező, a múlt heti bukaresti tornán nem talált legyőzőre, és ezzel pályafutása során második alkalommal ünnepelhetett tornagyőzelmet a legmagasabb szinten. A korábban Wimbledonban negyeddöntős Fucsovics a Magyar Tenisz Szövetség székházában tartott sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy a győzelme milyen jelentőséggel bír számára, és hogy milyen lehetőségeket lát a párizsi olimpiára való kijutás tekintetében.

Fucsovics az estorili 250-es tornán már érezte, hogy jól megy a játék, és mentálisan is sokkal stabilabb volt, ami előrevetítette a bukaresti siker lehetőségét. A 32 éves teniszező kiemelte, hogy a legkritikusabb pillanatokban mutatott magabiztossága volt a siker egyik kulcsa, és bár már korábban is megfogalmazódott benne a vágy, hogy nyerjen még egy ATP-szintű tornát, a jövőben továbbra is motivált marad újabb trófeák megszerzésére.

A bukaresti torna győztes pontja után Fucsovics érzelmileg is megérintett volt, hiszen a genfi tornagyőzelme óta eltelt hat év minden nehézségét és kihívását átélte. A tornán mutatott teljesítménye szinte tökéletes volt, és még a pályák minőségével kapcsolatos problémák sem hátráltatták.

Fucsovics szerint az első mérkőzés mindig kritikus egy tornán, és a bukaresti versenyen is fontos volt, hogy a kezdeti nehézségek ellenére magabiztosan tudott továbbjutni. A magyar teniszező úgy érzi, hogy élete minden területén összeálltak a dolgok, és bár nincs konkrét célja a közeljövőben, nem szeretne újabb hat évet várni a következő trófeára.

Edzője, Kellner Ádám szerint Fucsovics mentális-érzelmi állapota és önbizalma a legfontosabbak, és jelenleg nincs olyan eleme a játékának, amin feltétlenül javítani kellene. A tornagyőzelem ellenére Kellner figyelmeztet, hogy nem várható, hogy Fucsovics minden mérkőzést és tornát megnyerjen, de a jelenlegi forma biztató a jövőre nézve.

Az olimpiai szereplés Fucsovics számára hatalmas álom, és bár a tokiói olimpiát sérülés miatt ki kellett hagynia, reméli, hogy Párizsban lehetősége lesz játszani. A jövő heti programja a Cagliari challenger-torna, majd a római ezres kategóriájú torna következik, mivel a madridi mestertorna főtáblájára nem került fel.

Eközben Marozsán Fábián, a világranglistán 37. helyezett magyar teniszező, a madridi ezres kategóriájú salakpályás tenisztornán két szettben legyőzte az orosz Aszlan Karacevet, és továbbjutott a második fordulóba. Marozsán az első szettben vert helyzetből, 11 szettlabdát hárítva állt fel, és végül tie-breakben nyerte meg mindkét szettet. A szezon első salakpályás mestertornáján lépett pályára, és a második fordulóban a torna 21. kiemeltje, Francisco Cerundolo lesz az ellenfele. Marozsán a brékelőnyben lévő Karacev ellen 6:5-nél 40-0-ról hét szettlabdát hárítva egyenlített, majd a rövidítésben 6-2-ről fordított, így 11 játszmalabdát hárítva került előnybe. A második szettben is tie-break döntött, amelyet Marozsán magabiztosan nyert meg, így 7:6 (8-6), 7:6 (7-2) arányban zárta le az összecsapást.