Az október 23-án indult ellenállás/felkelés, letörése ezzel kezdődött, a fegyveres erők még november 10-11-ig kitartottak, ebben a pár napban vívta haláltusáját a “nemzet szabadságvágya”. 1956. november 4-én vasárnap éjfélkor a magyarországi szovjet csapatok főparancsnokságát Kazakov hadseregtábornok vette át. Hajnalban Románia felől újabb szovjet csapatok lépték át a magyar határt. A kora hajnali órákban Soldatic jugoszláv nagykövet megkereste Szántó Zoltánt, és tájékoztatta Tito elnök üzenetéről: a jugoszláv kormány menedéket biztosít Nagy Imrének és társainak. Hajnali 4 óra 15 perckor általános szovjet támadás indult Budapest, a nagyobb városok és a fontosabb katonai objektumok ellen. A főváros védői: nemzetőrök, rendőrök és kisebb-nagyobb honvédegységek - felvették a harcot a támadókkal. 

Ekkor beszélt például, Nagy Imre utoljára a magyar nemzethez, elhíresült rádiószózata így szólt:

Itt Nagy Imre beszél, a Magyar Népköztársaság Minisztertanácsának elnöke. Ma hajnalban a szovjet csapatok támadást indítottak fővárosunk ellen azzal a nyilvánvaló szándékkal, hogy megdöntsék a törvényes magyar demokratikus kormányt. Csapataink harcban állnak! A kormány a helyén van. Ezt közlöm az ország népével és a világ közvéleményével.

Utána még a rádióbemondótól elhangzott: a Segítsetek! Segítsetek! Segítsetek! - hármas segélykiáltás, az 1956-os forradalom során kivívott, két hétig tartó és röviddé vált nemzeti szabadság utolsó napján 1956. november 4-én. Az 1956. október 30-tól november 4-ig működő Szabad Kossuth Rádió hullámhosszán. 

A szovjet abszolút túlerő még így is nehezen tudta felszámolni az ellenállást, napokba telt míg a Széna térnél, a Corvin-közben, Óbudán, Kőbányán, a nyolckerben és a IX. kerületi Bakáts téren, számos fővárosi helyszínen, végül Csepelen is lefegyverezték és/vagy kivégezték a felkelőket. A harcok során október 23 és november 11 között több mint háromezer ember hunyt el, több tízezren megsérültek, a forradalomban való részvételért kivégeztek utólag 500 embert, inkluzíve a forradalom vezetőit, Nagy Imrét, Maléter Pált, Gimes Miklós újságírót 1958-ban, két év börtön, és egy koncepciós per után kivégezték.

Magyarország Kormánya 2013-ban nyilvánította a Nemzeti Gyász Emléknapjává november 4-ét. 
  1. november 4. a magyar kormány is megemlékezéseket tart, 9 órától a Magyarország lobogójának katonai tiszteletadással történő felvonását és félárbocra engedése volt a Kossuth téren, élőben közvetítette a köztévé. 17:30 pedig emlékkoncert a Szent István Bazilikában. 

Műsoron: Ludwig van Beethoven: C-dúr „kismartoni” mise Op. 86, közreműködik, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara és a Magyar Rádió Énekkara. Mint írják a kormányoldalon, a hangversenyre történő előzetes regisztráció, lezárult, viszont az eseményt az MTVA, M5 csatorna közvetíti. Dátum: 2023. november 4. szombat 23:35. Az emlékkoncert után közös gyertyagyújtás a Bazilika főlépcsőjén. 

November 4-én, 08.00-16.00 protokollmentes megemlékezés az Új Köztemető 301-es parcellájánál.

fotó: magyarország kormánya