A Föld mágneses mezejének ősi bizonyítékát fedezték fel

Az Oxford Egyetem kutatói egy 3,7 milliárd éves geológiai leletet vizsgálva közelebb kerültek a Föld mágneses mezejének eredetének megértéséhez. A grönlandi Isua régióból származó vastartalmú kőzetek elemzése során olyan vasrészecskéket találtak, amelyek a mágneses tér erősségét és irányát képesek voltak megőrizni. A kutatás során a tudósok megállapították, hogy a kőzetek 15 mikrotesla mágneses térerősséget rögzítettek, ami hasonló a jelenlegi Föld mágneses teréhez, amely 30 mikrotesla erősségű.

Ez a felfedezés azért kiemelkedő, mert a korábbiaknál pontosabb és megbízhatóbb eredményeket kínál a mágneses mező ősi erejének becslésére. Claire Nichols professzor, a kutatás vezetője szerint nagy kihívást jelent megbízható adatokat nyerni az ősi kőzetekből, mivel a felmelegedés megváltoztathatja a megőrzött bizonyítékokat. Azonban a most vizsgált kőzetek egy olyan geológiailag egyedülálló területen kerültek elő, ahol védve voltak a külső behatásoktól.

A kutatások további jelentősége, hogy segíthetnek megérteni az ősi mágneses mező szerepét a földi élet kialakulásában. A tudósok szerint a Föld korai mágneses mezője a szilárd belső mag nélkül is fenntartható volt, ami ellentmond a jelenlegi elméleteknek, amelyek szerint a mágneses mezőt a folyékony külső magban lévő olvadt vas keveredése hozza létre.

A jövőbeni kutatások során a tudósok hasonló mintákat terveznek vizsgálni Kanadában, Ausztráliában és Dél-Afrikában is, hogy jobban megértsék a mágneses mező korai állapotát, még az oxigénszint növekedése előtt. Ezek az eredmények nemcsak a Föld történetének megértésében játszhatnak fontos szerepet, hanem más bolygók életre alkalmas körülményeinek felmérésében is.