A Lengyel Nemzeti Bank óriási vesztesége

A Lengyel Nemzeti Bank 2023-ban csaknem 1900 milliárd forintnak megfelelő veszteséget szenvedett el, ami fokozza a jegybank és az új kormány közötti feszültséget.

A Lengyel Nemzeti Bank 20,8 milliárd zloty veszteséget jelentett 2023-ra, ami magasabb az előző évi 16,9 milliárdnál. A veszteség fő oka az erős zloty volt, amely jelentős hatással volt a bank pénzügyi eredményeire, különösen a külföldi devizában tartott tartalékok átértékelése miatt. A jegybank árfolyamvesztesége 31,0 milliárd zlotyra rúgott a 2023-as évben.

Az októberi parlamenti választások óta a lengyel fizetőeszköz erősödött az euróval és a dollárral szemben, ami tovább súlyosbította a jegybank helyzetét.

Az új lengyel kormány, amely a tavalyi év végén került hatalomra, bíróság elé kívánja állítani Adam Glapinskit, a jegybank vezetőjét. Glapinskit azzal vádolják, hogy nem volt kellően független az előző kormánytól, és hogy megszegte az alkotmányos szabályokat azzal, hogy a jegybank állami hitelfelvételt finanszírozott a járvány idején. Emellett félrevezette a pénzügyminisztériumot a bank eredményeivel kapcsolatban, és téves információkat közölt a várható nyereségről.

Glapinski védelmében kijelentette, hogy munkáját mindig politikai befolyástól függetlenül végezte, és hogy a választások óta erősödő zloty okozta a jegybank eredményére vonatkozó becslése és a később kimutatott vesztesége közötti eltérést.