Tündérmesének indult, rémálom lett: így hullott atomjaira Szoboszlaiék csodaszezonja

Hiába a rengeteg helyzet, azok már-már kiesőjelölteket idéző értékesítése lassan, de biztosan megbosszulta magát Liverpoolban. Jürgen Klopp búcsúszezonja áprilisig igazi tündérmesét idézett, azóta rémálomba fordult az angol első osztályú labdarúgó-bajnokság élcsapatánál.

Az Opta szuperszámítógépe szerint ennyi esélye maradt három fordulóval a 2023–2024-es Premier League-szezon zárulta előtt a Liverpoolnak arra, hogy megszerezze a bajnoki címet. Nem sok. Főleg úgy nem, hogy április elején közel 48 százalékkal még a legesélyesebbnek tűnt az aranyra. Azóta viszont négy bajnokin csupán egy győzelmet ért el Jürgen Klopp csapata – ezzel kiírva magát a Manchester Cityvel és az Arsenallal való versenyfutásból.

Az idény előtt az emlegetett szuperkomputer 3,5 százalékot adott a Liverpool aranyérmére. Az Index idénybeharangozójában mi magunk sem voltunk sokkal optimistábbak, sportrovatunk tagjai az Index Sportcast állandó szakértőivel kiegészülve a 4. legjobb átlagot hozták ki a Pool várható végső helyezésére. A BBC, a SkySports és az ESPN szerkesztőségeinél is a Manchester Cityt várták aranyérmesnek, míg a Poolt a 3-4. helyre. Aztán amikor az Ange Postecoglou-val csodálatosan rajtoló Tottenham lendülete elpárolgott és a Kevin De Burynét nélkülözni kénytelen Manchester City is meg-megbotlott, decemberben a tabella élére állt a csapat.

Ugyan a csapat körül egyre több viharfelleg gyülekezett, s csaknem példátlan sérüléshullámba keveredett január-február derekán – a magyar válogatott csapatkapitánya is hetekre kidőlt –, az optimizmus nem tűnt alaptalannak. A Liverpool sorra nyerte hátrányból is a meccseit, októbertől kezdve folyamatosan ott volt a hátrányból megszerzett pontok listájának élén. A liverpooli pályafutását remekül kezdő Szoboszlai mellett Szalahot, a csapatkapitány-helyettes Trent Alexander-Arnoldot, a kezdőkapus Alissont, az épp jó formába lendült Diogo Jotát, és összességében csaknem egy kezdőre való játékost hosszabb-rövidebb ideig nélkülöző csapat úgy fordult márciusra, hogy

  • a 61,99-es várható gólszáma (xG),
  • tizenegyesek nélküli 56,83-as NPxG-je,
  • a 63 lőtt gólja,
  • a csapat letámadásának intenzitását mutató PPDA-száma 7,88-dal,
  • kialakított 254 helyzetével

egyaránt a liga legjobbja volt.

Ha a teljes szezont nézzük, még most is a Liverpool neve mellett szerepel Angliában a legtöbb lejátszott meccs (55). Az Opta április végi statisztikája szerint a vörösökre átlagosan minden 116. órában egy új meccs várt. A helyzetet pedig csak rontotta, hogy meccs közben is csak ritkán lehetett a kulcsfigurákat pihentetni, köszönhetően annak, hogy rendszeresen hátrányból kellett futballozni. Jelen állás szerint 35 bajnokiból 18-szor is hátrányba került a csapat, ezek közül hétszer sikerült fordítani, hétszer döntetlenre menteni az adott találkozót.

Sokkoló a különbség, ha a csapat áprilisi mutatóit az idényben augusztustól-márciusig látott számokkal vetjük össze. A meccsenként szerzett 2,57 gól 1,38-ra esett vissza. A tizenegyesektől és pontrúgásoktól megtisztított mutatójuk 1,84-ről 0,75-re esett vissza. Pedig az akarattal ekkor sem volt gond: valamivel még többet is próbálkoztak gólszerzéssel, 19,3 lövés/meccsről 21,5 lövés/meccsre nőtt az átlag. Ezek pontossága azonban romlott, a kaput eltaláló lövések/fejesek aránya 36,7 százalékról 31,4-re esett vissza. Az igazán drámai azonban a helyzetkihasználás beszakadása volt, 9,8 százalékról 4,7-re esett vissza a gólra is váltott próbálkozások aránya.

Az Understat xPTS-mutatója (várható pontok száma a meccsenként kialakított xG-különbség) alapján hat bajnokin 13 pontot kellett volna szereznie a csapatnak, ehhez képest nyolc jött össze. Ha csak egy pillanatra a tabellára tekintünk, az az öt pont most azt jelentené, az Arsenallal holtversenyben, igaz, a Citynél eggyel több mérkőzést játszva még mindig vezet a 19-szeres bajnok.

Talán túlzás az elhullajtott pontokat egy az egyben Núnez nyakába varrni, az azonban tény, az említett periódusban 3,14-es xG mellett egyetlen gólt tudott szerezni a helyzeteiből. Klopp megítélésének az sem tett jót, hogy a csapathoz közeli újságírók megszellőztették, anno a német menedzser egy személyben döntött az uruguayi csatár szerződtetéséről, szemben az elemzői stáb által javasolt Christopher Nkunkuéval. Holott a dél-amerikai támadónak egyetlen kiemelkedő idénye volt európai pályafutása alatt, a 2021–2022-es, amikor a Benficában nyújtott teljesítményével a Liverpool figyelmét is felkeltette. Ezt leszámítva ötből már a negyedik olyan szezonját tapossa, amikor jelentősen elmarad az xG-modell alapján várható gólszámától. Ebben a kiírásban ráadásul az öt topligában (angol, francia, német, olasz, spanyol élvonal) nem akad csatár, aki nála gyengébb hatékonysággal értékesítené a nagy helyzeteit (hatot lőtt be, míg 26-ot kihagyott, ami 19 százalékos eredményességet jelent).

Az elmúlt három, de inkább négy átigazolási időszakot ugyanis sokkal inkább a német intuíciói, illetve kapcsolati hálója – akár Pepijn Lijnders segédedzőn keresztül – határozta meg, szemben a klub elmúlt évtizedében oly sokszor emlegetett analitikus kiválasztási metódussal. Befolyását és már-már teljhatalmát jól szimbolizálja, hogy ideiglenes sportigazgatót is ő hozott, Jörg Schmadtke személyében. Noha általában a sportigazgató szokott belefolyni a vezetőedző kiválasztásába – ahogy a mostani utódkeresésénél is láthatjuk.

Ugyan hivatalos bejelentés még nem történt, lassan mindenki kész tényként kezeli, hogy a Feyenoordtól érkező Arne Slot lesz Klopp örököse az Anfielden. A holland szakember által Rotterdamban játszatott futball komoly hasonlóságot mutat ahhoz, amit Klopp-pal többnyire a Liverpooltól megszoktunk. Slot csapata az előző kiírásban nemcsak Hollandiában, egész Európában az egyik leghatékonyabban presszingelő gárda volt. A mostani szezonban a – listavezető, és a holland bajnoki címet alighanem behúzó – PSV Eindhoven minimálisan több, 354 high turnoverst mutatott be (az ellenfél kapujától mért 40 méteren, és a labdavesztéstől számított 10 másodpercen belül visszaszerzett labda) a Feyenoordnál (344) a 7 legjobb európai ligát tekintve (a topligák adatait a holland és a portugál élvonallal kiegészítve) így is a top tízben van mindkét együttes.

0,01 százaléknál jóval valószínűbb, hogy a vörösök a következő idénynek sem legfőbb favoritként vágnak majd neki. De egy percig sem leszünk meglepve, ha – a mostanihoz hasonlóan – a végjáték kezdetén mégis ott lesznek az arany közelében.

LABDARÚGÁS
ANGOL PREMIER LEAGUE, 36. FORDULÓ Szombat
13.30: Arsenal–AFC Bournemouth 3–0
16.00: Brentford–Fulham 0–0
16.00: Burnley–Newcastle United 1–4
16.00: Sheffield United–Nottingham Forest 1–3
18.30: Manchester City–Wolverhampton Wanderers 5–1, ahol Erling Haaland négy gólt szerzett.
Vasárnap
15.00: Brighton & Hove Albion–Aston Villa
15.00: Chelsea–West Ham United
17.30: Liverpool FC–Tottenham Hotspur 
Hétfő
21.00: Crystal Palace–Manchester United

Pénteken játszották
Luton Town–Everton 1–1

Az állás: 1. Arsenal 36 mérkőzés/83 pont, 2. Manchester City 35/82, 3. Liverpool 35/75, 4. Aston Villa 35/67.