A felszólalása miatt kirúgott lelkész vitatja Orbán Viktor kijelentését és EP-jelölt lesz

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarországon nem érhet hátrány valakit a munkahelyén a véleménye miatt, de egy lelkész állását veszítette el, miután egy tüntetésen felszólalt, és most EP-jelölt lesz.

Orbán Viktor a Kossuth rádióban péntek reggel azt nyilatkozta, hogy Magyarországon szabadon lehet véleményt nyilvánítani anélkül, hogy ez hátrányt jelentene a munkahelyen, ellentétben a Nyugattal. Ezt azzal példázta, hogy Brüsszelben rendőrök próbálták feloszlatni a konferenciáját, és megfenyegették a szállodásokat.

Tarr Zoltán református lelkész azonban másképp látja a helyzetet, hiszen őt kirúgták, miután felszólalt Magyar Péter április 6-ai tüntetésén, és másnap elveszítette az állását. Tarr Zoltán az RTL Híradónak nyilatkozva nehezen tudja elképzelni, hogy az elbocsátása ne a felszólalásának lett volna a következménye. A Nemzetgazdasági Minisztérium háttérintézményében még próbaidőn lévő lelkészt indoklás nélkül bocsátották el. Tarr Zoltán most elvállalta, hogy a Tisza Párt EP-jelöltje legyen, amit a Népszava is megerősített, és a jelöltséget azzal indokolta, hogy az a hihetetlen mértékű támogatás és bizalom, amit a megszólalása és az elbocsátása után kapott, arra ösztönözte, hogy politikai pályára lépjen.

Menczer Tamás, a Fidesz kommunikációs igazgatója szerint nem kell megbízni abban, aki a kormányt meg akarja buktatni. Menczer Tamás a Fidesz kampányindító rendezvényén, amelyet 2024. április 19-én tartottak a Millenárison, úgy nyilatkozott, hogy méltatlan az eseményhez, hogy Magyar Péterről beszéljünk, és szerinte a baloldal tart igazán Magyartól, nem a kormánypárt.

Tarr Zoltán szerint ez az eset ellentmond annak, amit Orbán Viktor állított, és azért veszítette el az egzisztenciáját, mert valamit mondott. A lelkész még nem döntötte el, hogy munkaügyi pert indít-e.

Magyar Péter, a Tisza Párt alelnöke, aki EP-listájára tette Tarr Zoltánt, úgy véli, hogy az állam egy jó szakembert veszített el, míg a magyar emberek egy kiváló EP-képviselőt nyertek. A Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) képviselője szerint nem ez az első eset, hogy valakit politikai véleménye miatt ér hátrány a munkahelyén.

A Fidesz kampánynyitóján több politikus és támogató is nyilatkozott Magyar Péterről. Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója szerint Magyar Péter egy "felfuvalkodott kis senki", míg Varga Mihály pénzügyminiszter azt állította, hogy a választásokat a demokrácia ünnepének tartják, és nem félnek tőlük. Lantos Csaba energiaügyi miniszter pedig úgy tűnik, nem volt tisztában Magyar Péter politikai szerepvállalásával. Nagy Feró zenész, aki szintén a rendezvényen volt, kijelentette, hogy ő fideszes, és amikor a riporter emlékeztette, hogy Magyar is az volt, ráadásul konzervatívnak vallja magát, Nagy Feró humorosan azt válaszolta: "Ha Magyar Péter konzervatív, akkor én kommunista vagyok". Menczer Tamás a tüntetés résztvevőinek számát illetően is megszólalt, szerinte a Kossuth teret csak 25-30 ezer ember töltötte meg, szemben a legtöbb becsléssel, amely százezerre taksálja a résztvevők számát.

A politikai feszültség tovább nőtt, amikor Hidvéghi Balázs, Szentkirályi Alexandra kampányfőnöke visszautasította Magyar Péter kézfogását, mondván: „Becstelen emberrel nem fogok kezet”. Az önkormányzati választás kampányának nyitó napján a Széll Kálmán téren történt az incidens, ahol mindkét politikus aláírásokat gyűjtött. A Telex szerint Magyar Péter odament sok sikert kívánni Szentkirályi Alexandrának, és közben megjegyezte, hogy a Fidesznek esetleg a gyurcsányozáson kívül valami konkrét programot kellene adnia Budapestnek. Szentkirályi viszonozta a kézfogást, és azt javasolta Magyarnak, hogy hagyja abba az orbánozást. Hidvéghi Balázs azonban nem fogadta el Magyar kézfogását, és a Telexnek azt indokolta, hogy „becstelen emberrel nem fogok kezet”.

Magyar Péter pártja, a Tisza Párt elsőként gyűjtötte össze az EP-választáson való induláshoz szükséges 20 ezer aláírást, amit a pártvezető Facebookon is megerősített. A kampányidőszak és az aláírásgyűjtés kezdetén Magyarék tették meg ezt a lépést először, ami tovább erősíti a párt és vezetőjének politikai pozícióját. A politikus hozzátette, hogy a gyűjtést folytatják a 14 fővárosi helyszínen, és vasárnaptól vidéken is. Magyar Péter néhány nappal ezelőtt hozta nyilvánosságra az európai parlamenti választáson indulók listáját, amelyre online meghirdetett, nyílt castingon keresett jelölteket, és már a kampány hivatalos, április 20-i kezdete előtt is országjárásba kezdett, elsőként Békés megyébe ment el.

Csepeli György szociálpszichológus, professzor emeritus szerint a mai magyar társadalom érezhetően fázist vált, és Magyar Péter a fázisváltás embere, aki a kegyelmezés malőrje következményeként megnyíló térben lépett elő. A politikai történések kiszámíthatatlan, változékony világában Magyar Péter mozgalma emblémájaként a Tiszáról szóló Petőfi-verset választotta, amely a változás és az új kezdetek szimbóluma lehet. Csepeli szerint Magyar Péter üzenetei polimorfak, és széles körben vonzóak lehetnek a politikai spektrum különböző részein álló szavazók számára.