Tegnap Szijjártó Péter külügyminiszter a Magyar-Üzbég Üzleti Fórumon büszkén kijelentette, hogy egyetlen gázvezeték látja el az Európai Uniót orosz gázzal, amely még teljes kapacitással működik, és az a Magyarországon keresztül futó Török Áramlat.

Ezen gázvezetékkel kapcsolatos esetleges veszélyekre hívta fel a figyelmet a napi.hu cikkében. Leírták, hogy mivel a magyar kormány teljesen az orosz gázbeszerzéstől tette függővé hazánk energiaellátását, ezért akár egyetlen földrengés is veszélybe sodorhatja Magyarország gázellátását. A lap idézi Menedzser Fórumot, amely a Török Áramlat körüli aggasztó híreket emlegetett. Mint arról ugyanis mi is többször beszámoltunk, a Balti-tengeren keresztül érkező Északi Áramlat gázvezetékeket robbanások rázták meg, de a török vezetékről is felröppentek aggodalomra okot adó híresztelések.

Egyelőre érkezik a gáz Oroszországból, mégis komolyan felveti a magyar kormány felelősségét az a politika, amely kiszolgáltatottá tette az orosz földgázbeszerzésnek a magyar energiaellátást, miközben a függőség csökkenéséért semmit nem tett.

Nem kell ahhoz tudatos szabotázs akció, hogy a Török Áramlaton keresztül leálljon a magyar (és az EU) gázellátása. Elég egy földrengés vagy egy műszaki hiba, az oroszok ugyanis a vezetékek minden szükséges karbantartásához nyugatról importálják az eszközöket. A fennálló szankciók miatt pedig ezeket nem tudják majd beszerezni.

Az Mfor azt is leírja, hogy a miniszterelnök szerint a magyar tárolókban pihenő gáz az éves fogyasztás 41 százalékát fedezni képes, ez azonban nem jelenti azt, hogy éppen a fűtési időszakban ez a mennyiség alkalmas volna kiszolgálni hazánk fogyasztását.

A magyar kitermelés a hazai gázfelhasználás 12-15 százalékát jelenti, amely arányt jelenleg csak úgy tudnánk módosítani, ha jelentősen csökkentenénk a fogyasztást.

A kiemet kép illusztráció, forrása: unsplash.com