Második forduló dönt az északmacedón elnökválasztáson

Gordana Sziljanovszka-Davkova, a jobboldali ellenzék jelöltje vezet az északmacedón elnökválasztáson, de a győzelemhez szükséges többség hiányában második fordulót kell tartani május 8-án.

A szerdai választáson a Belső Macedón Forradalmi Szervezet – Macedón Nemzeti Egység Demokratikus Pártjának (VMRO–DPMNE) támogatottja, Gordana Sziljanovszka-Davkova a szavazatok 40,08 százalékát szerezte meg, míg a hivatalban lévő, baloldali Sztevo Pendarovszki, a Macedóniai Szociáldemokrata Szövetség (SDSM) jelöltje 19,93 százalékot kapott. A harmadik helyen Bujar Osmani, a Demokratikus Unió az Integrációért (DUI) jelöltje, jelenlegi külügyminiszter végzett 13,36 százalékkal.

Mivel egyik jelölt sem érte el a szavazatok abszolút többségét, így a döntő második fordulót a parlamenti választásokkal egyidejűleg rendezik meg. Az ország nevének 2017-es megváltoztatása és a NATO-tagság, valamint az uniós csatlakozás érdekében tett engedmények a jobboldali ellenzék által gyakran kritizált lépések voltak.

Sziljanovszka-Davkova az első, nem hivatalos eredmények ismeretében új időszak kezdetét jósolta Észak-Macedónia számára. Pendarovszki a választási eredményeket követően meglepetésének adott hangot, de bizakodó a második fordulóval kapcsolatban, ahol már csak ketten mérik össze erejüket.