A legkevésbé biztonságos randi alkalmazások

A Mozilla kutatása szerint a randiappok többsége nem biztosít megfelelő adatvédelmet a felhasználók számára, a TechCrunch cikke alapján.

Egyre több ember fordul a randi alkalmazásokhoz, hogy társat találjon, és bár a Tinder és a Bumble a legnépszerűbbek közé tartoznak itthon, a Mozilla kutatása rávilágított, hogy ezek az appok nem kezelik kellőképpen a felhasználók személyes adatait. A TechCrunch által ismertetett jelentés szerint a vizsgált 25 alkalmazás közül 22 kapta a „Privacy not included” minősítést, ami a legrosszabb adatvédelmi értékelést jelenti.

A maradék három alkalmazás közül a Harmony és a Happn éppen hogy megfelelt az elvárásoknak, míg a Lex pozitív értékelést érdemelt ki. A Mozilla kiemelte, hogy az appok 80%-a megoszthatja vagy eladhatja a felhasználók adatait hirdetési célokra. A Bumble esetében pedig ködös adatvédelmi záradékok miatt könnyen előfordulhat, hogy a felhasználói adatok a hirdetők kezébe kerülnek.

A kutatók külön kiemelték, hogy több platform, mint például a Tinder és a Hinge, hozzáfér a felhasználók pontos földrajzi adataihoz, amennyiben engedélyt kapnak erre. A Hinge esetében ez az adatgyűjtés még akkor is folytatódik, ha az alkalmazás nincs használatban.

A legrosszabb értékelést a Grindr kapta, ami nem meglepő, tekintettel arra, hogy egy amerikai katolikus csoport korábban adatokat vásárolt az oldaltól tagjai megfigyelésére.

A társkereső alkalmazások védekezésül azt állítják, hogy az adatgyűjtés célja a jobb párosítások elérése, de nem térnek ki arra, hogy milyen veszélyekkel járhat, ha az adatok adatbrókerek kezébe kerülnek. Ezzel párhuzamosan egyre több alkalmazásban jelennek meg mesterséges intelligencia alapú funkciók, amelyek megfelelő adatvédelmi intézkedések nélkül további visszaéléseket eredményezhetnek.