A napelemek új élete: magyar kutatók is a fenntarthatóságért

Világszerte egyre több napelem éri el élettartamának végét, és bár az újrahasznosításuk gazdaságilag is megérheti, jelenleg a használt panelek jelentős része, akár 90%-a is hulladéklerakókban landol. Ezen kíván változtatni egy európai nemzetközi konzorcium, amelynek a magyar Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. is tagja.

Az idei év elején indult el egy hároméves projekt, amelynek célja, hogy demonstrálja a napelemek újrahasznosításának életképességét. A konzorcium, amely 11 ipari, akadémiai, nonprofit és kutatási partnert foglal magába, a fotovoltaikus napelemek újrahasznosítására koncentrál, különös tekintettel a szilícium másodlagos nyersanyagként való felhasználására. A projekt a napelemek életciklusának végén álló modulok újrahasznosíthatóságát és újrahasználhatóságát vizsgálja minden műszaki, gazdasági és környezetvédelmi szempontból.

A 9 millió eurós költségvetéssel rendelkező projekt technológiai céljai között szerepel az elhasználódott fotovoltaikus panelek újrahasznosítására irányuló legmodernebb európai gyakorlatok értékelése, és egy olyan rendszer kidolgozása, amely a panelek tesztelését végzi újrafelhasználás vagy javítás céljából.

A konzorcium tagjai között megtalálható egy belgiumi szelektív hulladékgyűjtő és újrahasznosító társaság, egy lett nonprofit innováció- és technológia-orientált vállalkozástámogatási központ, egy olasz k+f társaság, a Szlovák Műszaki Egyetem, több francia partner, valamint a magyar Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. A projekt koordinátora a Sipow, egy norvég startup, amely innovatív, alacsony költségű módszereket alkalmazva kíván monokristályos tiszta szilíciumot előállítani.

A Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. a hazai vállalatok versenyképességének és hatékonyságának növelését tűzte ki célul, sikeres innováció és technológiatranszfer révén. A társaság több mint 200 vállalatnak nyújt komplex tudományos és műszaki megoldásokat, és szoros együttműködésben áll vezető hazai és külföldi partnerintézményekkel. A kutatás-fejlesztési és technológia transzfer tevékenység mellett a társaság aktív szerepet vállal nemzetközi konzorciumépítésben, hálózatosodásban, európai uniós kutatási, fejlesztési és innovációs pályázatokban, valamint technológiai inkubációs tevékenységben is.