"Hát ez nagyon komoly..." - Szijjártó Péter különleges ajándéka és fontos üzenete Kínából

Szijjártó Péter külügyminiszter kedden érkezett Kínába, ahol a Kína és Magyarország közötti Gazdasági Vegyes Bizottság XX. ülésén vett részt, és nem csak egy meglepő ajándékban részesült, de fontos üzeneteket is közvetített.

A magyar diplomata a Facebook-oldalán osztotta meg kínai látogatásának élményeit, többek között Pekingből tett bejelentéseket is. Legutóbbi posztjában egy videót tett közzé, amelyen egy különleges ajándékot mutat be. Az ajándék egy "üvegkalitkába" zárt futballjátékos szobor, amely Szijjártó Pétert ábrázolja, egy régi fotó alapján készült.

Szijjártó humorosan fogadta az ajándékot, megjegyezve: "Nem marcipán és nem ehető, remélem. Ez nagyon fog tetszeni otthon a gyerekeknek" - mondta, miközben átvette a figyelemre méltó tárgyat. A szobor részletessége még a sokat látott külügyminisztert is ámulatba ejtette, és elmondta, hogy még a szponzor is stimmel a mezen, a szám is, mindent eltaláltak a kínaiak.

A külügyminiszter látogatása során hangsúlyozta, hogy a világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, különösen az ukrajnai háború miatt, amely már több mint két éve tart. Szijjártó Péter szerint fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak. A tárcavezető a kínai kollégájával, Vang Jivel folytatott több mint három órás tárgyalását követően kiemelte, hogy a jelenlegi időszak minden korábbinál nagyobb jelentőséget kölcsönöz a kétoldalú viszonynak, nem csupán azért, mert a két ország idén ünnepli a 75. évfordulóját a diplomáciai kapcsolatok felvételének.

Szijjártó Péter úgy vélekedett, hogy a háborúpárti tábor azért is rendkívül hangos, mert a globális NGO-és médiahálózatok támogatását élvezi. „De nekünk is hangosabbá kell válnunk, akik a béke pártján állunk“ – mondta, és reményét fejezte ki, hogy Magyarország számíthat Kína elkötelezettségére a jövőben is annak érdekében, hogy végre visszatérhessen a béke a térségbe.

A miniszter kiemelte, hogy a jelenlegi időszak a kétoldalú kapcsolatok szempontjából is lényeges, mivel Kína volt tavaly a legfontosabb beruházó Magyarországon, és az, hogy a kelet-ázsiai ország vállalatai hazánkba helyezik a bizalmukat, segít leküzdeni az ukrajnai háború és a szankciók miatt előállt súlyos nehézségeket. Emellett Kína díszvendégként hívta el Magyarországot az idei Nemzetközi Befektetési és Kereskedelmi Kiállításra, ami komoly lehetőséget biztosít arra, hogy minél több magyar vállalat léphessen ki erre a hatalmas, 1,4 milliárdos lakosságú piacra.

Szijjártó Péter bejelentette, hogy újabb magyarországi vasúti fejlesztések valósulhatnak meg a jövőben az Egy övezet, egy út nevű kínai kezdeményezés keretében, amely lehetőséget biztosít a hálózat modernizálására külső finanszírozással. A Budapest-Belgrád vasútvonal felújítása, amely ma 42 százalékos készültségben van Magyarországon, a kínai infrastrukturális beruházások zászlóshajója, bár a projekt finanszírozása kapcsán felmerülnek aggályok a hatalmas kínai hitel és a megtérülés hiánya miatt.

Szijjártó Péter beszámolt arról is, hogy kezdeményezték, hogy az Egy övezet, egy út keretében, s ezáltal "gyorsabban, hatékonyabban, kedvezőbb finanszírozási feltételekkel" kerülhessen sor a Magyarország és Szerbia közötti kőolajvezeték építésére is, ami nagyban hozzájárulhat a térség energiabiztonságának javításához.

A magyar külügyminiszter látogatása egybeesett azzal az időszakkal, amikor az olimpiai, háromszoros világ- és kétszeres Európa-bajnok Vajda Attila bejelentette, hogy 41 évesen is keresi a kihívásokat és benevezett a szegedi SUP Európa-bajnokságra. Vajda Attila, aki Peking C-1 1000 méteres olimpiai bajnoka, négy évvel ezelőtt alapította meg saját egyesületét Kiskunlacházán, és azóta is aktívan részt vesz a sportág fejlesztésében. Vajda Attila és Dr. Németh Zoltán a Vajda SE versenyzőiként a hosszútávra, a technikai számra, valamint a 200 méteres sprintfutamra neveztek a június 12-16. közötti szegedi ECA Gyorsasági, Para Kajak-Kenu & SUP Európa-bajnokságra. Vajda Attila izgalommal és egy kis furcsasággal tekint a verseny elé, hiszen bár tudja, hogy reális esély az első helyre nem lesz, az egyesület szempontjából szeretne egy olyan tudást felhalmozni, amivel többek tudnak majd lenni a régióban. A 22 év után Magyarországra visszatérő Európa-bajnokság különlegessége lesz, hogy most először lesz SUP szakágban is verseny.