Délután a kertben üldögélve nézegetem a Facebookot, és megláttam az egykori, balatonszéplaki Orion Bárt. A hozzászólók rengeteg kellemes eseményre emlékeztek vissza. Egy régi kolléganő visszaemlékezéséből kiderült, hogy egyszer a partról tartottak a Rádió-Televízió üdülő felé, és már csak a bejáratnál vették észre, hogy nincs meg a 2 éves fiú. Aztán meglett, mert elgyalogolt üdítőért az Orionba.

Erről jutott eszembe egy rémtörténet, amiben egy egészen picit én is benne voltam. A Rádió-Tévé üdülő mellett volt az Interpress üdülője, ahol ,,testvér országbeli” vendégeket szállásoltak el. Egy délután a parton mindenki arról beszélt, hogy fürdeni ment egy NDK-s kisfiú, és hát nem jött ki a Balatonból. Egy jó nagy ebédlője volt az üdülőnek, talán 40-en, 50-en is vacsorázhattunk egyszerre. Aznap, amikor a gyerek eltűnt, óriási csend volt, talán még a kanalak se csaptak zajt. Aztán amikor befejeztük, majdnem elindultunk szokás szerint a Balaton-partra naplementét nézni, de amikor megláttuk, hogy az egyik padon egy házaspár a vizet nézi, és mindketten sírnak, akkor lábujjhegyen elsompolyogtunk. Nem csak nők, férfiak is sírtak. Jöttek a rendőrök, rengetegen jelentkeztek tolmácsolni, sőt a német szekcióból egy kolléganő beült a hangszórós, rádiós kocsiba, végigmentek a parton. Magyarul, németül kértek mindenkit, hogy keressék az elveszett 6-7 éves, szőke, kék szemű kisfiút.

Másnap, reggeli után kitört a boldogság. Kiderült, hogy a kölök előző nap pár száz méterre a mi mólónktól ért partot, aztán elindult a part mentén. Sötétedéskor egy ott nyaraló NDK-s házaspár figyelt fel rá, aki ugyan tisztában volt azzal, hogy ő el van veszve, de azt már nem tudta megmondani, hogy melyik nyaralóból lépett le. A derék, német házaspár lefektette a srácot, megetették, aztán másnap reggel elballagtak vele a rendőrségre. Dél körül a srác már a mama ölében vigyorgott, ő volt a nap hőse. Zsáknyi csokoládét, édességet kapott, de azért a szemüket törölgető mamákkal szemben a papák azon az állásponton voltak, hogy néhány pofont azért le kéne húzni annak a kurva kölöknek. Jut eszembe, a Facebookon van egy kép is, arról a betonmonstrumról, ami az üdülők helyére épült. Inkább nem kommentálom.

Havas Henrik