A ritka grizzly-jegesmedve hibridek

Egy friss tanulmány szerint csupán nyolc példányt azonosítottak a ritka hibrid állatból, amelyek a grizzlyk és a jegesmedvék kereszteződéséből származnak – számol be az IFLScience. A grizzlyk észak-amerikai terjeszkedése és a jegesmedvékkel való találkozások következtében jönnek létre ezek a hibrid egyedek, amelyek továbbra is ritkaságnak számítanak.

A vadon élő hibridek két különböző formában jelennek meg, attól függően, hogy a szülők melyik fajhoz tartoznak. Az ismert példányok esetében az apák mindig grizzlyk, az anyák pedig jegesmedvék.

Dr. Ruth Rivkin, a Polar Bears International, a Manitobai Egyetem és a San Diegó-i Állatkert Vadvilági Szövetségének munkatársa szerint a két faj elterjedési területe nyáron átfedésben van, amikor a jegesmedvék a szárazföld partjainál várják a tengeri jég újraképződését. Télen azonban, amikor a jegesmedvék párzási időszakukban a tengeri jégen vannak és fókákra vadásznak, a grizzly hímek is egyre gyakrabban merészkednek a tengeri jégre, ahol ritkán párosodnak a nőstény jegesmedvékkel.

A kutatás során megállapították, hogy a nőstény grizzlyk nem vándorolnak ilyen távolra, így nem találkoznak hím jegesmedvékkel. Érdekesség, hogy a hím grizzlyk agresszívebb természetükkel előnyt élvezhetnek a versengés során.

Ez volt az első nagyszabású kutatás, amely a vadon élő hibrideket vizsgálta genetikai elemzések segítségével. A kutatócsoport összesen 371 jegesmedve és 440 grizzly mintát elemezett, amelyeket Kanada, Alaszka és Grönland területéről gyűjtöttek.

A hibridizáció jelenleg a sarkvidék nyugati részének egy kis területére korlátozódik, és meglehetősen ritka jelenség. Azonban a találkozások gyakoriságának növekedésével a hibridizáció esélye is fokozódik.