Németország kiütötte Skóciát az Európa-bajnokság nyitómérkőzésén

Valódi erődemonstárciót tartott a német labdarúgó-válogatott a 2024-es Európa-bajnokság nyitómérkőzésén, ahol 5–1-re kiütötte Skóciát Münchenben, ezzel a kontinensviadal történetének legnagyobb különbségű sikerét érte el nyitómeccsen.

A müncheni éjszakában a németek nem osztottak lapot Skóciának, és a péntek esti mérkőzés alapján a többi válogatottnak komolyan fel kell kötnie a gatyát, ha az A csoportban meg akarják lepni a házigazdákat. A magyar–svájci csata győztese azonban akár be is jelentkezhet erre a feladatra.

A mérkőzés előtti órákban a skót szurkolók megszállták a bajor fővárost, különleges hangulatot teremtve a belváros sörkertjeiben és éttermeiben. A futball közösségteremtő erejét a németek is hangsúlyozták a torna előtt, például Ilkay Gündogan bevándorlói származását, a sokszínűséget és a nemsemleges mosdókat emlegetve.

A skótoknak a nyitómeccsre elméletileg 15 ezernél többnek nem juthatott közülük jegy, de a lelátók mégis megteltek, és a szurkolói zónák zsúfoltsága miatt a rendőrségnek ki kellett ürítenie a Marienplatzot.

A mérkőzésen a németek dominanciája kétségtelen volt. Már a 10. percben Florian Wirtz találatával vezetést szereztek, majd Jamal Musiala és Kai Havertz is betalált, utóbbi egy tizenegyesből. A skótoknak nem sikerült komoly veszélyt teremteniük a német kapura, és a második félidőben Niclas Füllkrug és Emre Can is eredményes volt, míg a skótok csupán egy öngóllal szépíthettek.

A német válogatott ezzel a győzelemmel rögtön az Európa-bajnokságok történetében is új fejezetet írt, hiszen soha egyetlen nyitómeccsen sem arattak ekkora különbségű győzelmet. A következő meccsüket szerdán játsszák majd a magyar válogatott ellen, míg a magyar csapat szombaton kezdi meg a tornát Svájc ellen.

LABDARÚGÓ EURÓPA-BAJNOKSÁG, 2024, NÉMETORSZÁG A csoport

1. forduló

NÉMETORSZÁG–SKÓCIA 5–1 (3–0)
München, 66 ezer néző. Vezette: Clément Turpin (francia)
Gól: Wirtz (10.), Musiala (19.), Havertz (45+1.), Füllkrug (68.), E. Can (90+3.) ill. Rüdiger (87. – öngól).
Kiállítva: Porteous (44.)

  • június 15., Köln, 15.00: Magyarország–Svájc

2. forduló

  • június 19., Köln: Skócia–Svájc
  • június 19., Stuttgart: Németország–Magyarország

3. forduló

  • június 23., Frankfurt: Svájc–Németország
  • június 23., Stuttgart: Skócia–Magyarország