Microsoft frissítés: 51 hibajavítás a Windows és Office szoftverekben

A Microsoft kiadta a legújabb frissítőcsomagját, amely 51 sérülékenységet foltoz be a Windows és az Office alkalmazásokban, beleértve egy nulladik napi hibát is.

A júniusi frissítőcsomag már elérhető, és nem csak a kritikus biztonsági részeket orvosolja, hanem több tucat kisebb-nagyobb problémát is kezel. A javított hibák között 18 olyan volt, amely távoli kódfuttatást tett lehetővé, valamint egy nulladik napi sérülékenység is, amely különösen veszélyes, mivel a támadók már kihasználhatták azt a javítás kiadása előtt.

A Windows 11 felhasználói több apróbb, de hasznos változást is észrevehetnek a frissítés után. A rendszer már nem zárja be véletlenül a megosztás-ablakot, ha valaki az ablakon kívülre kattint. Ezen kívül új menüpontot találhatnak a Gépház » Fiókok alatt, ahol a Kapcsolt eszközök kezelhetők, így könnyedén áttekinthetővé válik, mely számítógépek és Xbox konzolok vannak a fiókhoz rendelve.

A Start menüben is változások történtek: a Microsoft-fiók mostantól több előnyt is kínál, és a biztonsági mentés programba is be lehet lépni a fiókon keresztül, ami lehetővé teszi a mentések könnyű kezelését.

A frissítések telepítéséhez a felhasználóknak a Windows Update menüpontot kell felkeresniük a Gépházban, akár Windows 10, akár Windows 11 operációs rendszert használnak.

A technológiai újítások terén érdekes fejlemény, hogy egy szoftvermérnök, Rodrigo Méndez (Rodmg) új életet lehelt a legendás Winamp lejátszóprogramba, de ezúttal nem szoftverként, hanem egy fizikai készülék, a Linamp formájában. A Raspberry Pi 4 Model B mikrogép által hajtott eszköz 32 GB-os SD-kártyával és 7,9”-es extra széles érintőképernyővel rendelkezik, amelyen a klasszikus Winamp felhasználói felület látható. Méndez egy Debian-származékot (Dietpi) és egyedi Qt 6 alkalmazást használt a kijelző vezérlésére, amely C++ nyelven íródott Qt widgetekkel. A készülék képes zenét lejátszani a saját fájlrendszeréről és egy csatlakoztatott külső CD-meghajtóról is, valamint a MusicBrainz adatbázisból lekérdezett információkat is megjeleníti. Méndez tervei között szerepel a Spotify-lejátszás integrálása is a Linampba.