Szijjártó: Minden magyar feltétel belekerült Ukrajna EU-csatlakozási keretdokumentumába

Az Ukrajnával folytatandó EU-csatlakozási tárgyalások keretdokumentumába minden magyar feltétel belekerült, közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

Szijjártó Péter Facebook-bejegyzésben ismertette a legutóbbi brüsszeli tárgyalások eredményeit, amelyek során meghatározta azokat a magyar feltételeket, amelyek nélkülözhetetlenek az Ukrajna EU-csatlakozási folyamatában, és amelyeket a keretdokumentumban is rögzítettek.

Az elmúlt napokban és hetekben Brüsszelben intenzív viták zajlottak arról, hogy milyen feltételek mellett kezdődjenek meg a csatlakozási tárgyalások Ukrajnával. Szijjártó Péter kiemelte, hogy Magyarország kiállt amellett, hogy a kárpátaljai magyar kisebbség jogait, amelyek a nemzeti identitás megőrzéséhez, az anyanyelv használatához és az anyanyelven való tanuláshoz kapcsolódnak, helyre kell állítani.

A tárgyalások során kialakult éles viták után péntek este sikerült megállapodásra jutni. Szijjártó Péter megerősítette, hogy a keretdokumentum tartalmazza azokat a magyar feltételeket, amelyeket a kormány fontosnak tartott. "Most már tehát brüsszeli papírunk is van arról, hogy Ukrajnának vissza kell adni a kárpátaljai magyaroktól az elmúlt évek során elvett jogokat" – fogalmazott a miniszter. A nemzeti kisebbségek jogainak tiszteletben tartása volt Magyarország részéről a csatlakozási tárgyalások megkezdésének előfeltétele.

11 pontos magyar javaslat Szijjártó Pétertől

Január végén Szijjártó Péter 11 pontos javaslatot nyújtott be ukrán kollégáinak Ungváron. A tárcavezető kijelentette, hogy Magyarország kiáll Ukrajna integritása mellett. A találkozón szó volt

  • a kárpátaljai magyarság helyzetéről,
  • az Ukrajnának nyújtott humanitárius segítségről,
  • a határon átnyúló infrastruktúrafejlesztésről
  • és az Orbán–Zelenszkij-találkozóról.

Az Európai Unió számokban

Az Európai Uniót – az Egyesült Királyság kiválása óta – jelenleg 27 tagállam képviseli, melynek „legfrissebb” csatlakozója Horvátország volt még 2013-ban.

Ukrajna mellett hét olyan ország van a listán, akik már benyújtottak csatlakozási kérelmet, kettő pedig potenciális jelöltnek számít. A csatlakozási tárgyalások megkezdését Ukrajna és több uniós tagállam is sürgette, és a tárgyalásokat még azelőtt meg akarták kezdeni, hogy július elsején elkezdődik a féléves magyar EU-elnökség. Az ajánláshoz és a tárgyalások megkezdéséhez azonban az uniós kormányok egyhangú támogatására van szükség.