Karácsony Gergely győzelmet hirdetett a választások után és új választást sürget

Karácsony Gergely főpolgármester állítása szerint a szavazatok újraszámolása után is ő nyerte meg a választást, azonban az Országos Választási Bizottság (NVB) Fidesz által uralt többsége megkísérli az eredmények megváltoztatását. A főpolgármester új választást sürget, és tüntetésre hívta híveit az Alkotmány utcába este 6-kor.

Karácsony Gergely a Facebookon keresztül közölte: "A tényadatok alapján, még a botrányos körülmények között történt újraszámolás után is, én nyertem ezt a választást." Aggodalmát fejezte ki a lehetséges választási csalásokkal és a magyar demokrácia veszélyeztetésével kapcsolatban. "Most arról kapok híreket, hogy a Nemzeti Választási Bizottság fideszes többsége olyan jogászkodásba kezdett, amivel megpróbálják átfordítani az eredményt. Most akarják elcsalni a választást", írta a főpolgármester. Arra kérte az embereket, hogy csatlakozzanak a 6 órakor kezdődő összejövetelhez az Alkotmány utcán.

Az Országos Választási Bizottság a szavazatok újraszámolása után fogja meghatározni a polgármester-választás végső eredményét. Karácsony Gergely a kihívások ellenére is győzelmet hirdetett. Több mint 500 kezdetben érvénytelennek ítélt szavazatot érvényesként azonosítottak, ezzel csökkentve a jelöltek közötti különbséget. A Blikk információi szerint az újraszámolás után is Karácsony Gergely neve mellett maradt több voks, és 324 szavazattal nyerte meg a június 9-i főpolgármester-választást. A főpolgármester új választást javasolt, és tüntetésre szólított fel a Nemzeti Választási Iroda előtt.

Vitézy Dávid szerint rendszerszintű szabálytalanságok voltak a választás lebonyolításában, ezért szerdán megfellebbezte az eredményt. Az érvénytelen szavazatok újraszámlálását péntek reggel kezdték meg, összesen 24 592 érvénytelen szavazatot kell újra átnézni. A szavazatok újraszámolásával délután kettőre végeztek, utána az NVB tagjai elvonultak az 5 órás (jelenleg épp csúszásban lévő) bizottsági ülésig, ahol közlik az eredményeket.

Karácsony Gergely este 6 órára demonstrációt szervezett a Nemzeti Választási Iroda Alkotmány utcai székhelyéhez. A tüntetésre a Facebookon több mint kétezer ember jelezte, hogy ott lesz, bár a Blikk helyszíni tudósítói szerint 18 óra körül kb. 150-en vannak jelen. Elképzelhető, hogy a demonstráció csúszik, ugyanis még a politikusok sem érkeztek meg az NVI épülete elé. A helyszínen lévő kollégánk, Cabrera Martin beszámolója szerint már gyülekezett a tömeg az esemény megkezdése előtt, ahol több rendőr is jelen volt, és egy molinót is kifeszítettek a pódium elé, amelyen a következő felirat szerepelt: Szabad közmédia nélkül nincs tisztességes választás!

Karácsony Gergely Tiszta Vizet a pohárba! címmel hirdetett demonstrációt, és a bizottság bejelentésétől függetlenül biztosan 18.15-kor tartja meg beszédét a tüntetésen. A rendőrség eközben lezárta az Alkotmány utca egyik sávját. Cabrera Martin szerint a főpolgármester negyed 7-kor mond majd beszédet, amelyben kifejtette, hogy az elmúlt öt évben Budapest minden problémája ellenére szolidárisabb, zöldebb és szabadabb város lett, és hogy a hatalom nem tudta térdre kényszeríteni a várost. Beszédében kritizálta a Fideszt, mondván, hogy a párt két jelöltet állított, Szentkirályi Alexandrát, aki "a világ legostobább kampányát folytatta", és egy államtitkárt, aki nem szerette, ha fideszesnek nevezték. Szentkirályi visszalépésével a kormány megalázta a Fidesz-szavazókat és félrevezette az ellenzékieket, de Karácsony szerint a választást így sem sikerült megnyerniük.

A Nemzeti Választási Bizottság péntek esti ülésen közölte, hogy az érvénytelen szavazatok újraszámolása után Grundtner Andrásra 53, Karácsony Gergelyre 112, Vitézy Dávidra pedig 395 érvényes szavazat érkezett, így Karácsony Gergely megőrizte előnyét, összesen 41 szavazattal szerzett többet. A főpolgámester-választást Karácsony nyerte 41 szavazat különbséggel. Vitézy Dávid gratulált Karácsony Gergelynek a győzelemhez, és hangsúlyozta, hogy a végső eredményekre kell várni a folyamatban lévő jogi eljárások miatt. Vitézy kiemelte a szavazatok újraszámlálásának fontosságát, rámutatva a szavazatszámlálásban tapasztalt eltérésekre. Két folyamatban lévő jogi lépésről is beszámolt, az egyik a budapesti új választás kiírására irányul, a másik pedig két kerületben tapasztalt szabálytalanságokra vonatkozik. Vitézy készen áll a végső választási eredmény elfogadására és konstruktív együttműködésre Budapest fejlesztése érdekében. A Nemzeti Választási Bizottság még mindig tanácskozik Vitézy fellebbezésén. Karácsony Gergely bejelentette, hogy függetlenül a végeredménytől, új szavazást tervez kezdeményezni. Mindeközben Karácsony Gergely 18 órára tüntetést hirdetett az Alkotmány utcába, amin a főpolgármester arról beszélt, hogy a késés alatt épp egy fideszes önkormányzatból beküldött szavazólapokon ment a vita. Karácsony Gergely már korábban jelezte, hogy bármi is lesz a végeredmény, ő kezdeményezni fogja, hogy megismételjék a főpolgármester-választást.

Vitézy Dávid egy Facebook-posztban gratulált Karácsony Gergelynek az újraszámlálás után megállapított végeredményhez, amely szerint a különbség mindössze 41 szavazat volt. "Az újraszámlálás eredményéhez gratulálok Karácsony Gergely főpolgármesternek. Az eredmény végül gyakorlatilag döntetlen lett, a különbség 0,005%, 41 szavazat teljes Budapesten. De ahogy hét eleje óta mondom, egy szavazat előny is döntő, és így az újraszámlálás után végül a 41 szavazatnyi előny a hivatalban lévő főpolgármesternél van" – írta Vitézy Dávid. Hozzátette, hogy az általa kezdeményezett újraszámlálás alapos és indokolt volt, és hogy a jogerős választási eredményhez még két jogorvoslati eljárásnak kell lezárulnia.

Vitézy Dávid a Partizán műsorában kifejtette, hogy azért adott be kérelmet a 4. és a 7. kerület szavazásának megismétlésére, mert az újraszámolás ezekben a kerületekben nem volt kielégítő. Úgy véli, hogy a vékony kihúzás miatt Szentkirályi Alexandrára leadott szavazatokból nem lehetett Vitézy-szavazatot nyerni az újraszámlálással, és csak az új választás lehet a megoldás ezekben a kerületekben. Vitézy szerint sokan fogják még idézni a stábjukban dolgozó szakemberek munkáját, akik matematikai modellekkel tudták igazolni, hogy ahol vékonyan voltak kihúzva a szavazólapok, ott valójában több volt a neki kedvező szavazat. A jelölt szerint a jogorvoslatok miatt nem lehet még kijelenteni, hogy a döntés jogerős. „Mi azon leszünk, hogy minél gyorsabban lezárjuk ezt a folyamatot.” Vitézy nem tudja még kizárni, hogy lesz jogorvoslati kérelmük. Az azonos formanyomtatványon beadott kérelmekről azt mondta, hogy nagyon sokan jelentkeztek, akik nyilatkozni akartak a választási procedúra hibáiról, és ezért Vitézy stábja segíteni akarta őket: egy jogászok által összeállított nyilatkozat-formát állítottak össze, és ezt elküldte a nyilatkozóknak. Vitézy szerint a választás tisztaságához és legitimitásához hozzátett ez, hogy ezt az újraszámolást véghezvitték. Vitézyt az nem aggasztja, hogy mindössze egy óra alatt döntöttek az NVB-nél az újraszámolásról, mert szerinte a testületnek a legkisebb jelre is el kell rendelnie az újraszámolást. A soha nem látott szoros eredmény is indokolta az újraszámolást. Szerinte a közbizalom helyreállítása érdekében döntött az NVB a mihamarabbi újraszámolásról. Vitézy szerint a parlamenti pártoknak meg kell teremtenie a főpolgármester-választáson a szoros eredmény esetén az automatikus újraszámolást, ahogy az a parlamenti választásoknál is jellemző. Elmondta: nem érti, miért kell firtatni, hogy kellett-e újraszámolás, a mai adatok ugyanis egyértelműen alátámasztották ennek a szükségességét. Szerinte az, hogy 20 kerületben volt probléma az érvénytelen szavazatokkal, szintén azt támasztotta alá, hogy újra kellett számolni a szavazatokat. Vitézy elítéli azt, hogy Karácsony Gergely a köztisztviselőket minden ok nélkül csalással vádolta. Szerinte ez a választás legitimitását megkérdőjelező gyakorlat. Vitézy szerint nehezen elképzelhető, hogy a megbontott érvénytelen szavazatokból érvényes szavazatokat csináltak csalással, ugyanis minden érvénytelen szavazólapon fel kell tüntetni az érvénytelenség okát, és így kiütközne a csalás. Elmondta: ő nem vádolna senkit ilyen súlyos bűncselekménnyel. Azt viszont nem vitatja, hogy valaki hibázhatott az érvénytelen szavazatok felbontásánál. Elmondta: ha Karácsony megtámadja a választás eredményét, ő készen áll megmérettetni magát.