Egyre több a mérnök és a tudós az Európai Unióban

Az Eurostat adatai szerint jelentős növekedést mutat a tudomány és technológia területén dolgozók száma az Európai Unióban, különösen a nők aránya emelkedett az elmúlt évtizedben.

Az Európai Unióban 2022-ről 2023-ra 2,9 százalékkal nőtt a tudomány és technológia területén dolgozó munkavállalók száma, ami 78,3 millió 15-74 éves korú személyt jelent. Ha a 2013-as adatokat nézzük, az elmúlt tíz év során 25 százalékos növekedést tapasztalhatunk, és a nők száma megduplázódott a tudományos területeken.

A tudományos és technológiai foglalkozások közé azok a szakemberek tartoznak, akik magas szintű szakmai vagy műszaki ismeretekkel rendelkeznek a fizikai és élettudományok, társadalomtudományok, valamint a humán tudományok területén. A természettudományos és technológiai szakmákban dolgozók 52 százaléka nő, akik főként szolgáltatói tevékenységekben tevékenykednek. Málta azonban kivételt képez, ahol a nők 48 százaléka van jelen a szolgáltatói szektorban.

Az uniós régiók között Litvániában és Lettországban a legmagasabb a tudomány és technológia területén dolgozó nők aránya, 63 százalék, míg Máltán és négy olasz régióban a legalacsonyabb, 45-47 százalék közötti értékekkel.

A tudósok és mérnökök az EU-ban a tudomány és technológia területén foglalkoztatottak közel negyedét alkotják, és 2022-hez képest 4,8 százalékos növekedést mutatnak. Németországban a legtöbb tudóst és mérnököt foglalkoztatják, több mint 3,9 milliót. Annak ellenére, hogy a nők többségben vannak a tudomány és technológia területén, mint tudósok és mérnökök, még mindig alulreprezentáltak, 41 százalékot tesznek ki, ami az elmúlt 10 évben csak 1 százalékponttal nőtt. Azonban a tudósként és mérnökként dolgozó nők száma 50 százalékkal nőtt, a 2012-es 5,1 millióról 7,7 millióra 2023-ban.