III. Károly születésnapját beárnyékolja a tragédia és a betegség

Trónra kerülése óta másodjára ünnepli Nagy-Britannia III. Károly király születésnapját, azonban az idei Trooping The Colour ünnepséget több szomorú esemény is beárnyékolja. A brit légierőnél történt haláleset miatt változtatásokat eszközöltek a légi parádén, és a királyi család két tagja, III. Károly és Katalin hercegné is betegséggel küzdenek.

A király novemberi születése ellenére a jó időjárás miatt minden évben júniusban emlékeznek meg róla a Trooping The Colour katonai felvonulással, amely hagyománya II. György királyhoz nyúlik vissza. III. Károly tavaly először érezhette azt a szeretetet, amit édesanyja, II. Erzsébet királynő iránt tanúsítottak évtizedeken át. A királyi család egy másik tagja, Katalin hercegné is rákkal küzd, és március eleje óta nem látták nyilvánosan, hivatalos kötelezettségeinek sem tesz eleget.

A Trooping The Colour ünnepség során a királyi család tagjai a Buckingham-palotából a Horse Guards Parade helyszínére mennek, majd vissza a palotába, ahol a királyi tüzérség tiszteleg a király előtt, és a család végignézi a légi parádét. Idén azonban a Battle of Britain Memorial Flight veterán gépei nem vesznek részt a parádén, mivel egyik őrnagyuk, Mark Long a múlt hónapban lezuhant egy repülővel és életét vesztette. A brit légierő több gépe, köztük egy Typhoon vadászbombázó azonban részt vesz az eseményen.

A király betegsége miatt valószínűleg lovaskocsival fog megjelenni az eseményen, és bár a Buckingham-palota nem erősítette meg hivatalosan, feltételezések szerint a meghívottak között lesz Vilmos herceg, Katalin hercegné – akinek részvétele már biztosított – és gyermekeik, valamint több más királyi családtag. Harry herceg és Meghan Markle viszont, akik a tavalyi évhez hasonlóan idén sem kaptak meghívást, nem lesznek jelen.

A Trooping The Colour eseménye a 17. századig nyúlik vissza, és eredetileg a csatatéren a gyülekezési pontok jelölésére szolgált, de mára már teljesen egybeolvadt a brit uralkodó születésnapjának ünneplésével. Katalin hercegné kemoterápiás kezelései jól haladnak, és a TMZ szerint nem kizárt, hogy hamarosan a nyilvánosság elé lép. A palota korábban azt kommunikálta, hogy a hercegné a felépülésére koncentrál az év hátralévő részében. Katalin hercegné 2022-ben kapta meg Vilmos herceg korábbi címét, az Ír Gárda tiszteletbeli ezredesét.

Hosszú idő után először szólalt meg hivatalos csatornán Katalin hercegné, mióta hónapokkal ezelőtt rákot diagnosztizáltak nála. A hercegné a közös Instagramjukon megosztott bejegyzésben elmondta, hogy a kezelése még tart, és még néhány hónapig fog tartani. Katalin hercegné hangsúlyozta, hogy vannak jó és rossz napjai, és tanul türelmesnek lenni, különösen a bizonytalansággal szemben. Hozzátette, hogy reméli, részt vehet a Trooping The Colour felvonuláson, és a nyár folyamán csatlakozhat néhány nyilvános rendezvényhez. A hercegné köszönetét fejezte ki követőinek, hogy támogatják őt a harcában.

Katalin hercegné a Sky News által közzétett közleményében részletezte, hogy a kezelése során vannak jó és rossz napjai. A rossz napokon gyengének és fáradtnak érzi magát, és pihenésre kényszerül, míg a jó napokon igyekszik kihasználni az erőnlétét. Vilmos herceg felesége megerősítette, hogy a hétvégén családjával részt vesz III. Károly születésnapi ünnepségén, és bízik benne, hogy a nyáron több nyilvános rendezvényen is megjelenhet, de tudja, hogy a nehezén még nincs túl. Az év elején hasi műtéten esett át, és március 22-én jelentette be, hogy rákos sejteket találtak nála, és kemoterápiás kezelést kap. A hercegné hangsúlyozta, hogy minden napot úgy vesz, ahogyan jön, figyel a testére, és időt szán a gyógyulásra. Az utóbbi hónapokban érkező támogatás és bátorítás nagyon sokat segített neki a küzdelemben.

III. Károly királynál az év elején szintén daganatos megbetegedést diagnosztizáltak, a 75 esztendős uralkodó azonban néhány heti szünet után már visszatért nyilvános közéleti feladatainak ellátásához, és szintén jelen lesz saját hivatalos születésnapjának szombati londoni ünnepségén.

Katalin hercegné „jó úton halad” a rákdiagnózisa után, és a Trooping The Colour nevű eseményen is részt vesz, ami az első nyilvános szereplése lesz idén a diagnózis és a januári hasi műtétje után. A hercegnő a gyermekeivel együtt részt vesz a hintós felvonuláson, és a Buckingham-palota erkélyéről integető családi csoport tagja lesz. III. Károly király „nagyon örül, hogy a hercegnő részt tud venni rajta”. Katalin hercegné köszönetét fejezte ki a betegségének ideje alatt a nyilvánosság támogatásáról szóló üzenetekért is, amelyek „mindkettőnket átsegített a nehezebb időszakokon”. A hercegnő otthonról dolgozik a betegsége alatt, és a nyár folyamán várhatóan részt vesz néhány rendezvényen, de a Kensington-palota hangsúlyozta, hogy ez nem jelenti a teljes visszatérést, és a tervek rövid időn belül módosulhatnak. A Cancer Research UK megköszönte Katalinnak, hogy megosztotta a kezelésével kapcsolatos friss információkat, és kiemelte, hogy szavai nagyon sokat jelentenek majd más rákbetegeknek. Az udvar egyelőre sem Károly, sem Katalin daganatos megbetegedésének pontos részleteit nem ismertette a nyilvánossággal.