Görögországi hőhullám veszélyezteti a turistákat

Napok óta tartó hőhullám sújtja Görögországot, ami komoly veszélyeket rejt a turisták számára, akik gyakran nincsenek tisztában a hőséggel járó kockázatokkal.

Görögországban a hőhullám miatt szerdán Athénban lezárták az Akropoliszt, bezárták az iskolákat, és orvosokat helyeztek ki az utcákra. A hatóságok szerint a külföldi látogatók gyakran nincsenek felkészülve a hőséggel járó veszélyekre, és nem kapnak elegendő tájékoztatást. A héten három kereső- és mentőakciót is indítottak a szigeteken túrázó turisták után, köztük Szamoszra és Amorgoszra is, ahol egy idős holland és egy amerikai állampolgárságú férfi nyomába eredtek.

Egy tragikus esetben Michael Mosley műsorvezetőt holtan találták Szími szigetén. Mosley a nagy hőség ellenére indult gyalogtúrára, de rossz útra tévedt és elveszett a hegyekben. Öt nappal később találták meg a 67 éves férfi holttestét, aki nehezen észrevehető helyen esett össze, és halálában valószínűleg a hőség is közrejátszott.

Görögország különösen érzékeny a klímaváltozás hatásaira, egyre gyakoribbak a magas hőmérsékletek. Tavaly nyáron új melegrekordot állítottak fel, 48 fokot mértek. Az idei év sem kivétel, a görög Országos Meteorológiai Szolgálat (EMY) szerint már most rekordmagas hőmérsékleteket regisztráltak. Chaniában, Krétán csütörtökön 44,5 fokot mértek.

A helyi tisztségviselők szorgalmazzák, hogy tájékoztassák körültekintőbben a turistákat, továbbá, hogy a távoli területeken működő, az ösvények javításához szükséges ismeretekkel és képességekkel rendelkező gyalogosklubok kapjanak jobb anyagi és technológiai támogatást, hogy a túraösvények kevésbé legyenek veszélyesek. Szími sziget polgármestere, Lefterisz Papakalodukasz szerint több CCTV-kamerára és jobb megvilágításra lenne szükség a turistautakon.

A városi hatóságok további lépéseket is tettek az extrém időjárás kezelésére: szerdán több órára leállították a szemétszállítást, hogy csökkentsék az utcai munkások terhelését, emellett pedig hét légkondicionált közösségi teret is megnyitottak, ahol bárki menedéket találhatott a forróság elől. A Vöröskereszt önkéntesei több ezer palack ingyen vizet osztottak ki a napokban.

A rendkívüli hőség és az ezzel járó veszélyek miatt egyre többen követelik a turistautak jobb karbantartását és jelzését. A helyi tisztségviselők a turisták jobb tájékoztatására szólítottak fel.