Francia adósságválság kockázatára figyelmeztet a pénzügyminiszter

Bruno Le Maire francia pénzügyminiszter pénteken figyelmeztetett, hogy a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali költségvetési ígéretek miatt adósságválság alakulhat ki Franciaországban, ami tovább súlyosbította a francia pénz- és tőkepiacokon tapasztalható eladói hullámot. A fejlemények következtében az euró egyhavi mélypontra esett a dollárral szemben, és a régiós devizák, köztük a forint is gyengülést mutatott az euróval szemben.

Emmanuel Macron francia köztársasági elnök a közelgő parlamenti választások miatt komoly politikai és gazdasági kihívások előtt álló országról beszélt, ahol a szélsőjobboldali és szélsőbaloldali blokkok vezetnek a felmérésekben, ami pénzügyi instabilitást okozhat. Macron vasárnapi EP-választások utáni váratlan bejelentése jelentős zavart okozott a francia belpolitikában. A Nemzeti Tömörülés többséget szerezhet a francia Nemzetgyűlésben, ami lehetővé teszi számukra, hogy megvalósítsák költségvetési hiányt növelő intézkedéseiket, mint például az áramárak csökkentése és a közkiadások emelése.

Le Maire a franceinfo rádiónak adott nyilatkozatában kritizálta a szélsőjobboldal és a szélsőbaloldal programját, amelyet "hazugságokból állónak" nevezett. Úgy véli, a politikai programok miatt kérdéses, hogy Franciaország képes lesz-e finanszírozni az adósságát. A francia államháztartási hiány már így is magas, 5% feletti a GDP arányában, ami miatt várhatóan túlzott deficit eljárás indulhat az ország ellen az Európai Bizottság által.

A francia pénz- és tőkepiacokon az elmúlt napokban jelentős esés következett be, amely Le Maire figyelmeztetésére tovább erősödött. A három vezető francia bank részvényárfolyamai jelentősen csökkentek, a CAC40 tőzsdeindex további esést mutatott, a francia 10 éves államkötvény hozam felára a némethez képest jelentősen nőtt, az 5 éves francia csődkockázat elleni biztosítás ára 4 éves csúcsra ugrott. A francia államkötvények prémiuma 2017 óta a legmagasabb szintre emelkedett, mivel Macron elnök hatalma meggyengült a baloldali pártok összefogása miatt.

A piaci szereplők attól tartanak, hogy Marine Le Pen vezette Rassemblement National szélsőjobboldal megnyeri a választást, és olyan jelentős kiadási programot fog erőltetni, amely tovább növeli Franciaország amúgy is nagy adósságterhét. Piaci elemzők szerint Macron győzelmi esélyeit tovább csökkenti a baloldali pártok "Népi Front" nevű összefogása az előrehozott választásokra. A közvélemény-kutatások első sorozata azt vetítette előre, hogy az RN megnyerheti a választást, míg a baloldal nem sokkal marad el mögötte.

Az RN protekcionista "Franciaország az első" gazdaságpolitikát követel, és várhatóan hamarosan bejelentik gazdasági programjuk részleteit. A legutóbbi javaslatok alapján az energia áfáját 20%-ról 5,5%-ra csökkentenék és növelnék az állami kiadásokat annak ellenére is, hogy az államadósság már így is jelentős mértékű. Eközben a baloldali pártok félretették nézeteltéréseiket és olyan megállapodást kötöttek, amely tartalmazza Macron népszerűtlen nyugdíjreformjának eltörlését.

Vezető francia technológiai cégek figyelmeztettek arra is, hogy az RN által javasolt bevándorlási korlátozások veszélyeztetik Franciaország azon törekvését, hogy Európa vezető mesterséges intelligencia központjává váljon. Szakszervezetek és jogvédő csoportok arra szólították fel az embereket, hogy vegyenek részt hétvégén szervezett tüntetéseken a szélsőjobboldallal szemben.

: Reuters : Reuters : Reuters