Fitch Ratings megerősítette Magyarország hitelminősítését

A Fitch Ratings pénteki döntésében megerősítette Magyarország "BBB" hitelminősítését negatív kilátással. Ezzel lezárult a három nagy hitelminősítő intézet idei első felülvizsgálati köre.

A Fitch Ratings tavaly módosította Magyarország kilátását stabilról negatívra, többek között a különadók és a monetáris politikai kihívások miatt. Az ügynökség kiemelte az EU-s források körüli bizonytalanságokat, a magas adósságszintet, az ortodox gazdaságpolitikát és a csökkenő intézményi mutatókat.

A hitelminősítő a döntését egy erős gazdaság és a magas kormányzati kiadások mellett hozta meg. Az utolsó értékelés decemberben volt, amikor is a hitelminősítő a stabil gazdasági alapokat, a csökkenő inflációt és az EU által feloldott forrásokat emelte ki. Aggodalmakat azonban a magas államadósság, a költségvetési hiány és az ortodox gazdaságpolitikák miatti bizonytalanságok váltottak ki.

A bejelentés hatására a forint gyengült, elérve a közel 399 forintot az euróval szemben, több napos csökkenés után. A Moody's a legutóbbi értékelésén nem változtatta meg a magyar adósbesorolást.

A Fitch öt éve javította a jelenlegi "BBB"-re a magyar államadósság besorolását az addigi "BBB mínusz"-ról. A hitelminősítő kiemeli, hogy a magyar szuverén besorolást alátámasztják a magyar gazdaság szerkezeti mérőszámai, amik erőteljesek a "BBB" sávban nyilvántartott többi gazdaság mutatóival összehasonlítva, emellett a növekedés hajtóerejét a beruházások adják, és stabil a működőtőke-beáramlás.

Az elemzés szerint a negatív kilátások tükrözik a politikai környezetet és az államháztartás teljesítményét érintő kockázatokat, amik alááshatják a gazdasági stabilitást és nyomást gyakorolhatnak a finanszírozási költségekre. Kiemelik a torzító költségvetési intézkedéseket, a kamatplafonokat és „az uniós forrásokhoz való nem optimális hozzáférést”, amik alááshátják a tervezett költségvetési konszolidációt, ha a gazdasági növekedés alulteljesít.

A Fitch Ratings becslése szerint a hazai össztermékhez (GDP) mért államháztartási hiány az idén 4,9 százalékra csökken a tavalyi 6,7 százalékról. A költségvetési bevételeknek jót tesz a magánfogyasztás fokozatos élénkülése és az erőteljes munkaerőpiaci helyzet, amikhez a kiugró eredményekre kivetett különadókból és az állami tulajdonú gazdasági entitások osztalékából származó egyszeri bevételnövekedések is hozzájárulnak.

A GDP-arányos államháztartási deficit jövőre 3,9 százalékra csökken. A hitelminősítő szerint ezt a folyamatot az adósságállomány kamatfizetési kötelezettségeinek csökkenése, valamint a kormány által tervezett - az Európai Unió költségvetési szabályai megkövetelte mértéknél ambiciózusabb - költségvetési intézkedések is elősegítik.

A GDP-arányos államadósság-ráta az idei évre jósolt 74,1 százalékról enyhe ívben 73,3 százalékra csökken 2025-ben, mindenekelőtt a várható kisebb mértékű elsődleges többletek, valamint a szilárd nominális GDP-növekedés hatására.

A hitelminősítő pénteki prognózisa az idén 2,3 százalékos, jövőre 3,8 százalékos növekedést valószínűsít a magyar gazdaságban. A jövőre várt gyorsulás egyik fő tényezője a Fitch Ratings szerint az lesz, hogy új termelési kapacitások lépnek működésbe az autó- és az akkumulátorgyártó ágazatban.

Magyarországot a másik két globális hitelminősítő, a Moody's Ratings és az SP Global Ratings is a befektetési ajánlású kategóriában tartja nyilván.