MNB: A válságkezelés sikere miatt keletkezett a jegybank 1736 milliárd forintos vesztesége

Az MNB szerint a 2023-as 1736,2 milliárd forintos veszteség átmeneti jellegű, és a válságkezelési intézkedések, valamint az infláció elleni küzdelem következménye.

A Magyar Nemzeti Bank sajtóközleményt adott ki, amelyben reagált a nemrégiben nyilvánosságra hozott adatokra, miszerint a jegybank 2023-at 1736,2 milliárd forint veszteséggel zárta. Ez a veszteség a 2022-es 400 milliárd forintos hiány után jelentkezett. Az MNB hangsúlyozza, hogy a veszteség átmeneti, és a válságkezelés, valamint az infláció elleni küzdelem következménye. A közlemény szerint a veszteséghez kapcsolódó források továbbra is a hazai gazdaság részét képezik, és támogatást nyújtanak a kormányzatnak, vállalatoknak és családoknak.

A jegybanki jelentés szerint a veszteség növekedésének oka a magasabb kamatok voltak, amelyek miatt az MNB jelentős összegeket fizetett ki a hitelintézeteknek az náluk tartott betétek után. 2023-ban hosszú hónapokon keresztül, egészen októberig 18 százalékos volt az irányadó kamat.

A jegybanktörvény 2023-as módosítása értelmében a jegybank veszteségét már nem kell közvetlenül a költségvetésből pótolni. Ehelyett, amikor az MNB ismét nyereséges lesz, akkor kerül sor a veszteség kompenzálására. Jelenleg azonban kérdéses, hogy mikor csökkennek a kamatok annyira, hogy a jegybank újra nyereséges lehessen.

Az MNB közleménye szerint a világjárvány kezeléséhez biztosított likviditás és a pénzügyi stabilitás fenntartása, valamint az 1970-es évek óta nem tapasztalt inflációs hullám letörése érdekében történt gyors kamatemelés következtében a világ számos jegybankjához hasonlóan átmeneti veszteségekkel szembesülnek. A Magyar Nemzeti Bank a koronavírus-válság kezelésekor több mint 11 ezer milliárd forint hosszú futamidejű és fix kamatozású forrást juttatott a magyar gazdaságba, ezzel jelentős mértékben átvállalva a gazdasági szereplők kamatkockázatát, lehetővé téve a magyar gazdaság gyors helyreállását.

A világjárvány időszakában kedvező feltételekkel folyósított hosszabb futamidejű források a globális inflációs sokk miatt megemelkedett kamatkörnyezet ellenére is folyamatosan stabil és olcsó finanszírozást nyújtanak a gazdasági szereplőknek, ugyanakkor ennek átmeneti jegybanki veszteség az ára.

Az MNB az Európai Központi Bank által is elfogadott új jegybanktörvény által engedélyezett módon, középtávon sikeresen tudja majd helyreállítani eredményességét. A közlemény szerint minden ezzel ellentétes állítás félrevezető, bulvárhajhász nyilatkozatnak tekinthető, és kiemelik, hogy nem csak az MNB, de sok más jegybank is veszteséges, és negatív tőkével is sikeresen működik, illetve, hogy nemzetközi példák sora mutatja a jegybankok átmenetileg negatív tőke mellett is hitelesen tudnak elsődleges céljukra, az infláció elleni küzdelemre fókuszálni.