Az ENSZ szerint megtagadták egy segélykonvoj bejutását Gáza északi részére

Az ENSZ gyermekvédelmi szervezete, az Unicef szerint nem engedtek be egy segélyeket szállító konvojt Gáza északi részére, annak ellenére, hogy minden szükséges dokumentummal rendelkezett.

Az Unicef szóvivője, James Elder a BBC Today című műsorának adott interjújában beszélt arról, hogy a helyiek szenvedéseiknek véget vetnének, még akkor is, ha ez légicsapást jelentene az otthonaikra. Elder hozzátette, hogy Gázában olyan súlyos alultápláltságot tapasztaltak, amelyre korábban nem volt példa, és a helyi orvosokat ki kellett képezni a legsúlyosabb esetek kezelésére.

Az Izraeli Védelmi Erők (IDF) szerint a konvojban lévő Unicef jármű dokumentációja nem volt megfelelően kitöltve, és azzal vádolták Eldert, hogy „részleges képet” mutatott be. Az IDF közleményében azt állították, hogy a probléma az Unicef által használt teherautó hátsó zárt fülkéjével kapcsolatos volt, amely előzetes egyeztetést igényelt volna a hatóságokkal.

Tedros Adhanom Ghebreyesus, az Egészségügyi Világszervezet főigazgatója szerint a gázai lakosság jelentős része „katasztrofális éhínséggel és éhínséghez hasonló körülményekkel” néz szembe, több mint 8000 öt év alatti gyermeket diagnosztizáltak és kezeltek akut alultápláltság miatt.

Elder elmondása szerint szerdán a segélykonvojban utazott Gáza felé, azonban az ellenőrző pontokon töltött nyolc óra után végül megtagadták tőlük a belépést. Az IDF szerint az Unicef kezdetben azt állította, hogy a teherautó nem rendelkezett zárt fülkével, de ez hamisnak bizonyult. Az Unicefnek felajánlották, hogy az említett teherautó nélkül folytathatják útjukat, vagy megfelelő kérelmet nyújthatnak be a következő napra. Az IDF hangsúlyozta, hogy amíg a koordinációs folyamat megfelelően zajlik, az áthaladás engedélyezett.