A forint gyengülése és a várható gazdasági hatások

A magyar forint az elmúlt időszakban jelentős gyengülést mutatott, amelyet több hazai és nemzetközi tényező is befolyásolt.

A CIB Bank vezető közgazdásza, Trippon Mariann szerint a forint gyengülése a héten is folytatódott, az euró/forint árfolyam a hét elején még 390 körül mozgott, de péntekre 398 felett járt. A régióban a forint a legrosszabbul teljesítő deviza volt, a lengyel zlotyhoz és a cseh koronához képest is gyengébb teljesítményt nyújtott. A feltörekvő piacok közül csak a kolumbiai peso szenvedett nagyobb veszteséget az elmúlt öt kereskedési napban.

Az Európai Unió Bírósága csütörtökön marasztalta el Magyarországot, amiért a hazai menekültügyi rendszer nem felel meg az uniós szabályozásnak, ami közel tíz éve tartó vita és pereskedés után következett be. Ez a döntés tovább ronthatta a forint kockázati megítélését.

Nemzetközi szinten is akadnak befolyásoló tényezők. Az ING Bank vezető közgazdásza, Virovácz Péter szerint az euró-dollár kurzus csökkenése nem a dollár, hanem az euró gyengülésének köszönhető. A franciaországi és németországi választások eredményei is bizonytalanságot keltenek Európa jövőjével és a fiskális politikával kapcsolatban.

A közeljövőben két fontos esemény is hatással lehet a forint árfolyamára. Az egyik a Fitch adósságbesorolást érintő döntése, amelyet nagy várakozás előz meg, mivel a hitelminősítő negatív kilátást tart érvényben. A másik a Magyar Nemzeti Bank (MNB) következő heti ülése, amelyen a közgazdászok szerint a 400-hoz közeli EUR/HUF árfolyam miatt legfeljebb 25 bázispontos kamatvágás várható, szemben a korábbi havi 50 bázispontos lépésekkel.