A Hadtörténeti Múzeum új otthona a Dísz téren lesz

A korábbi tervekkel ellentétben a Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteménye nem a Bálnában és Székesfehérváron, hanem a budapesti Dísz téren kap helyet. A Magyar Közlöny 2023. június 14-i számában megjelent információk szerint a kormány egyetértett azzal, hogy a múzeum a Dísz tér 17. alatti ingatlanban kapjon helyet.

A Dísz tér 17. épülete a Karmelita kolostor mellett helyezkedik el, és a két épületet az ismert kordon köti össze. Korábban, 2023-ban a Hadtörténeti Intézet és Múzeum Kapisztrán téri épületébe a Honvédelmi Minisztérium vezetésének egyes szervezeti egységeit tervezték költöztetni. A Hadtörténeti Múzeum kiköltöztetése a Kapisztrán téri épületéből még 2022-ben kezdődött el, és 2023 tavaszán teljesen be is zárták a kiállításokat.

A változások ellenére a múzeum továbbra is a Várnegyed része marad, így a nemzeti ereklyék és a történelmi fegyverek méltó helyen lesznek kiállítva. A döntés értelmében a Hadtörténeti Intézet és Múzeum gyűjteménye így nem kerül távol a történelmi városközponttól. A múzeum jövője egy időben bizonytalan volt, de a péntek esti Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározat szerint a múzeum a Karmelita mellé, az egykori Honvéd Főparancsnokság épületébe költözik.

A költözésre konkrét határidőket nem szabtak, de a Honvédelmi Minisztérium szerint a megújult Hadtörténeti Intézet és Múzeum 2026-ra foglalhatja el véglegesen új helyét. A Dísz tér és a Szent György tér közötti területen elhelyezkedő, neoreneszánsz stílusú, patinás épület tetőszerkezete a II. világháborúban megsérült, és bár 1949-ben rommá nyilvánították, 2012–2014 között részleges felújításon esett át. A felújítás alatt álló épület eredeti magasságában és pompájában születik újjá, és a jövőben a Budavári Palotanegyed látogatóközpontjaként, kulturális és turisztikai kapujaként működik majd, 2500 négyzetméternyi kiállítótérrel ad helyet a hadtörténeti kiállításoknak.

Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter szerint szükséges, hogy a fiatalok megismerjék a Magyar Honvédséget és annak történetét, „hiszen múltunk tisztelete nélkül nincs jövőnk”. A múzeum új helyszíne lehetővé teszi, hogy a magyar katona hősiességének és a magyar vitézség ezer évének gazdag katonai örökségét méltó módon bemutassák a nemzeti történelem szíve közepének számító budai Várnegyedben. Az épületet a Budai Palotanegyed biztonsági központ elhelyezéséhez elengedhetetlenül szükséges területeket a Várkapitányság Integrált Területfejlesztési Központ Nonprofit Zrt. és a Hadtörténeti Intézet és Múzeum használja majd.

A költözést Szalay-Bobrovniczky Kristóf honvédelmi miniszter már tavaly novemberben bejelentette, és a döntés hátterében az áll, hogy a miniszter megtetszett a Kapisztrán téren álló múzeumépület, és kinézte irodának, ezért odaköltöztetik a minisztériumot.