Sanyi, Békéscsaba híres közkakasa elpusztult

Békéscsaba városának ikonikus figurája, Sanyi kakas, aki több mint négy évet élt szabadon a Munkácsy téren, tegnap délután hunyt el.

„Sanyi kakas tegnap délután a kezeink között ment el” – közölte Fekete Vanda, az állat gondozója a Sanyi-ügyek megvitatására létrehozott Facebook-csoportban. Sanyi a békéscsabai piacról szökött meg gazdájától, és így kerülte el a sorsát, hogy a bográcsban végezze. A Munkácsy téren talált otthonra, ahol a helyiek gondoskodtak róla.

Az utóbbi hetekben azonban a kakas súlyos bántalmazás áldozatául esett, többször is megrugdosták, ami miatt ápolásra szorult. A sérült állatot két nő mentette ki, majd saját tanyájukon vették gondozásukba. Az állatorvos, aki Sanyit megvizsgálta, sebesülést nem talált rajta, de belső sérülések lehetőségét nem tudta kizárni. A gondozók folyamatosan tájékoztatták a közösséget Sanyi állapotáról, és néhány napja már sejteni lehetett, hogy közeledik az élete vége.

„Gyengélkedik, már fent lakik a teraszon és egy fotelban érzi jól magát. Hallgatva a madarak csicsergését, pihen. Úgy gondolom, a segítség későn érkezett, már nem tudjuk őt megmenteni. Annyit tehetünk, hogy szeretettel gondozzuk, amíg végleg meg nem pihen” – idézte a Magyar Nemzet Fekete Vanda szavait a privát Facebook-csoportban közzétett bejegyzésből. Sanyi emléke így örökre a békéscsabaiak szívében marad. A vele foglalkozó Facebook-csoportnak több mint 2500 tagja van.

A Magyar Nemzet azonban nem csak Sanyi kakas történetével foglalkozott az elmúlt időszakban. A lap egy másik cikkében Niedermüller Péter, a VII. kerület DK-s polgármestere elleni vádakat fogalmazott meg, amelyekre a polgármester határozottan reagált. Niedermüller Facebook-posztjában cáfolta a lap állításait, miszerint „Niedermüller választottja” kétszázmillió forintot és önkormányzati lakást kapott volna az erzsébetvárosi önkormányzattól. A polgármester szerint a Hot-Home TTA Kft. három évvel ezelőtt hivatalos beszerzésen nyerte el a megbízásait az önkormányzat ingatlangazdálkodási cégénél, az EVIN-nél, és a cég tulajdonosa nem is ismerős számára, valamint nem bérlője az önkormányzatnak.

Niedermüller Péter bejelentette, hogy jogi lépéseket tesz a Magyar Nemzet és más médiumok ellen, amelyek szerinte gátlástalanul terjesztik a hamis állításokat. Az ügy kapcsán Tényi István is értesítette a Fővárosi Főügyészséget, mivel a Magyar Nemzet cikke alapján felmerülhet a költségvetési csalás bűntett gyanúja.