A történelemérettségi új kihívásai és meglepetései

Szerdán reggel kilenc órakor vette kezdetét a történelemérettségi, amely számos változást és meglepetést hozott a korábbi évekhez képest. Az Index és a 444.hu folyamatosan közzéteszi az átalakított vizsga feladatait és megoldásait.

A 2023/2024-es tanév tavaszi érettségi időszakának kötelező része folytatódik. A diákok hétfőn magyar nyelv és irodalomból, kedden matematikából adtak számot tudásukról, ma pedig a történelemérettségin bizonyíthatnak. Az Oktatási Hivatal tájékoztatása szerint középszinten 68 802, emelt szinten pedig 7679 tanuló állt ma a vizsgabizottság elé.

Az idei érettségi időszak különlegessége, hogy azok a diákok is megmérettetnek, akik 2020-ban az új Nemzeti alaptanterv szerint kezdték meg tanulmányaikat. Ennek megfelelően a magyar és a matematikaérettségi mellett a történelemérettségi is új elemeket tartalmaz.

A Történelemtanárok Egylete szerint a politikatörténeti témák túlsúlya és az életmódtörténet visszaszorulása több évtizedes visszalépést jelent, mivel ez ellentétes a korszerű történelemtanítás trendjével. Ezzel szemben a Történelemoktatók Szakmai Egyesülete a kompetenciák tömörebb és egyértelműbb megfogalmazását, valamint az emelt és középszint közötti átfedések megszűnését emeli ki pozitívumként, amelyek segíthetik a vizsgára való felkészülést.

A középszintű érettségi lexikális követelményei megegyeznek a kerettantervben szereplő adatokkal, az emelt szintű vizsgán azonban a kerettanterven túlmutató, külön adatbázisban szereplő eseményekkel, időpontokkal, személyekkel és fogalmakkal is tisztában kell lenniük a diákoknak. A középszintű érettségi témaköreit megvariálták, több mumusfeladat kikerült, más nehéz témák viszont bekerültek a számon kérhető tételek közé.

Meglepően könnyűnek találták a diákok a középszintű történelemérettségit. Repárszky Ildikó, a Történelemtanárok Egyletének alelnöke szerint az új NAT és kerettantervek miatti felzúdulás után nem akarták, hogy a diákok rosszabb eredményt érjenek el, mint korábban. Az új témák közül csak a 45 utáni demográfiai folyamatokból adtak fel egy feladatot, amelyet egy grafikonon kellett értelmezni, és amely korábbi évek emelt szintű vizsgáin is szerepelt.

A vizsga során a diákoknak ismerős témák is előfordultak, mint Erdély etnikai és vallási viszonyai, a Rákóczi szabadságharc, az első ipari forradalom és a reformkor, amelyek szinte állandóan előfordulnak az érettségi feladatok között. Az ókori és középkori vallásra vonatkozó kérdésekkel tesztelték a diákok térképhasználati és időrendi eseményekbe állítási képességét, amelyek előre gyakorolhatóak voltak.

Az egyik hosszú esszéfeladat, amely a rendszerváltás utáni gazdasági folyamatokra kérdezett rá, viszont nehéznek bizonyult, és a pontos elvárások csak a csütörtökön megjelenő megoldókulcsból válnak majd ismertté.