Tibeti zászló felvonása és kínai aktivisták akciói Budapesten

Szerda este a Gellért-hegyi kereszt lábánál lévő kerítésre tibeti zászlót rögzítettek, amit nem sokkal később kínai zászlóval takartak le, míg az Erzsébet hídon EU-s zászló miatt vették körül Tompos Mártont a kínai aktivisták.

A tibeti függetlenségéért tiltakozók szerda este, Hszi Csin-ping kínai elnök érkezése előtt rögzítettek egy tibeti zászlót a Gellért tér fölé magasodó Gellért-hegyi kereszt lábánál. A zászló felkerülése után rövid időn belül kínaiak jelentek meg a helyszínen, akik egy kínai zászlóval takarták le a tibeti zászlót.

Az esetet a téren tartózkodó magyar rendőrök végignézték, de sem a tibeti, sem a kínai zászló kitűzése ellen nem léptek fel, annak ellenére, hogy a kereszt előtti részen tartózkodni elvileg tilos lenne. A Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK) megkeresték az esettel kapcsolatban, válaszukat követően frissítik a cikket. A Telex információi szerint a rendőrök csak a magyarokat igazoltatták, a kínai aktivistákat nem.

Az Erzsébet hídon Tompos Márton, a Momentum parlamenti képviselője és alelnöke próbált EU-s zászlót kitűzni, amikor piros sapkás kínaiak vették körül. A Momentum politikusa a Facebook-oldalán osztotta meg a videót, amelyen látható, hogy a kínai nagykövetségnek dolgozó önkéntesek érdeklődnek a kihelyezett zászlók iránt, aggódva, hogy esetleg tibeti vagy tajvani jelképek lehetnek, ami nem lenne kedves gesztus Hszi Csin-ping itt tartózkodása alatt. Tompos Márton azt kérdezte tőlük, hogy mi történne, ha tényleg tibeti vagy tajvani zászlót helyezne ki, de a kínai aktivisták nem válaszoltak magyarul, noha a politikus szerint addig jól beszélték a nyelvet.

Hszi Csin-ping, a Kínai Kommunista Párt főtitkára és Kína elnöke szerda este érkezett Magyarországra, és a kínai-magyar gazdasági kapcsolatokról szóló további információkat egy másik cikkben lehet elolvasni. A budai várban szintén vörös baseballsapkás emberek sorakoztak fel, akik „Üdvözöljük Hszi Csin-ping elnököt” feliratú molinóval várták az elnöki konvojt.

Szabó Tímea, a Párbeszéd képviselője is kifejezte tiltakozását, amikor a képviselői irodája ablakából lógatott ki egy tibeti zászlót, de alig hogy kikerült, már szóltak neki a hivatalból, hogy Kövér László házelnök és a titkosszolgálat tud az akciójáról.