Elvették a koronájukat, elűzték őket, és most milliárdosokként hódítják vissza országukat

Egészen példátlan az a helyzet, ami keleti szomszédunknál, Romániában zajlik, ahol a trónfosztott uralkodócsalád, amely az ország egyik legvagyonosabb famíliája, jelentős állami finanszírozásban részesül. Az utolsó román király elsőszülött lánya, Margit koronahercegnő, szinte árnyékállamfőként viselkedik, állami pénzből finanszírozott palotáiban és kastélyaiban fogadja a vendégeket, és királynői rangot is használ.

Románia a királyi család dinasztikus kapcsolatait és nemzetközi presztízsét felhasználva támogatja a család munkáját, amely így hozzájárul a kormányzat céljainak elősegítéséhez. A román királyi család magánvagyona több mint 256 milliárd forintra rúg, és évi közel 340 millió forintnak megfelelő lejt kapnak a költségvetésből a működésük finanszírozására.

Egy közvélemény-kutatás szerint a román állampolgárok több mint fele úgy véli, hogy ha a rendszerváltás után visszaállították volna a monarchiát, jobban menne az ország. Ugyanakkor a megkérdezettek többsége ma már a monarchia ellen szavazna, ami jelentős növekedést mutat a tíz évvel ezelőtti adatokhoz képest.

A királyi család jelenlegi feje, Margit koronahercegnő, hivatalosan is Őfelsége Margit királynő, a Korona Őrzője címet használja. Férjének, Radu hercegnek a "Prince Consort" címet adományozta, és bevezették a királyi beszállítói címet is.

Az állam jelentős összegeket fizet a királyi családnak, amely magában foglalja a családfő havi fizetését, a Királyi Háztartás költségeit, a család programjainak és projektjeinek finanszírozását, valamint valószínűleg a rezidenciák fenntartási költségeit is. A család három luxusingatlant használ reprezentációs célokra, köztük a bukaresti Erzsébet-palotát, amelyben 99 évig ingyen lakhatnak.

A román parlament 1866-ban hívta meg a trónra Hohenzollern-Sigmaringen Károlyt, de a család ma már a Romániai vezetéknevet használja. Mihály király 2011-ben szakított német rokonaival, és leszármazottai a Romániai vezetéknevet használják, lemondva a Hohenzollern hercege címről is.

Mihály király népszerűségét az alapozta meg, hogy 1944-ben hadat üzent Németországnak és átállt a szövetségesek oldalára, ezzel több százezer román állampolgár életét mentette meg. A kommunista párt 1947-ben lemondatta és kiutasította az országból a családot. Mihály király 1992-ben tért vissza Romániába, és 1997-ben állampolgárságát is visszakapta.

Mihály király halála után, 2017-ben állami dísztemetés keretében helyezték örök nyugalomra, és ezzel új fejezet nyílt a család történetében.

A romániai magyarok képviselete az Európai Parlamentben is kérdéses lehet a közelgő választásokon. A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ), amely Románia 2007-es EU-csatlakozása óta mindig átlépte az 5 százalékos küszöböt és jelenleg is van két képviselője az Európai Parlamentben, most a bejutási küszöb környékén egyensúlyoz. A legutóbbi mérések szerint a párt támogatottsága 4,9 – 5,1 százalék között mozog, ami a hibahatár miatt nem garantálja a biztos bejutást. A románok magasabb EU-bizalma és a romániai magyarok kisebb szavazási hajlandósága miatt az RMDSZ leginkább csak az „etnikai fegyelemből” leadott voksokra számíthat.