Putyin ötödik államfői ciklusának kezdete és a szigorított ügynöktörvény

Vlagyimir Putyin orosz elnök ötödik államfői ciklusát kezdte meg, amely hivatalosan is 2030-ig tart, és amely során várhatóan tovább építi le a demokratikus berendezkedés maradványait. Az elnök beiktatási beszédében az ország ezeréves történelmére, családi értékekre és hagyományok megőrzésére hivatkozott, valamint dicsérte az Ukrajna elleni háborúban részt vevők hősiességét.

Putyin szerint Oroszország megbízható partner, aki kész a Nyugattal való párbeszédre, de nem említette meg, hogy a kapcsolatok romlásának oka az általa indított háború. A TASZSZ állami hírügynökség idézte az elnököt, aki szerint a háborús eszkaláció veszélyét a Nyugat gerjeszti.

Putyin beiktatására nyugati országok nagykövetei is meghívást kaptak, de a részvétel kapcsán megosztottság volt tapasztalható. A Deutsche Welle és a Reuters szerint az EU-ból hat ország nagykövete lehetett jelen, köztük Magyarországé is. A TASZSZ előzetesen csak a német dpa-ra hivatkozva írta, hogy az EU-nak ezen tagállamai lesznek ott a rendezvényen. A Szabad Európa Rádió orosz nyelvű Nasztojascseje Vremja (Jelen Idő) szolgáltatta az információt, hogy az EU említett tagállamai nagyköveti szinten jelen voltak. A magyar külügyminisztérium nem reagált a Telex megkeresésére.

Steven Seagal hollywoodi színész, aki orosz és szerb állampolgárságot is kapott, szintén jelen volt a Kremlben.

A demokratikus berendezkedés leépítése és a hatalmi monopólium kiépítése 2011 óta tart, és a 2022 februárjában indított háborúval felgyorsult. A sajtó mozgástere is leszűkült, sok médium és újságíró kényszerült külföldre. A hétfőn elfogadott ügynöktörvény szigorítása újabb lépés az autokrata rendszer felé, amely a jövőben már nem a választásokból, hanem az ország védelmezőjeként való megjelenítésből akarja meríteni a legitimációját.

A törvény többször szigorodott, és már magánszemélyekre is kiterjedhet a külföldi ügynök jelző, amelyhez nem szükséges külföldi anyagi támogatás. A módosítás szerint a külföldi ügynökök nem végezhetnek felvilágosító és oktató munkát, nem szervezhetnek nyilvános rendezvényeket, és nem vehetnek részt állami tendereken. A legújabb szigorítás kimondja, hogy a külföldi ügynöknek minősített személy nem indulhat választásokon, és elveszítheti mandátumát.

Az elnök beiktatásával véget ér a jelenlegi kormány mandátuma is, és Putyinnak két héten belül kell kormányfőt javasolnia. Dmitrij Peszkov elnök szóvivője szerint valószínű, hogy az elnök még kedden javaslatot tesz a kormányfő személyére. Az új kormányfő személyéről egyelőre csak találgatások vannak.

Putyin egy alkotmánymódosítás révén kezdhet bele újabb hatéves ciklusába, amely lehetővé teszi számára, hogy akár 2036-ig, 84 éves koráig hatalmon maradjon. Az Orosz Pravoszláv Egyház feje, Kirill pátriárka szerint akár az évszázad végéig is vezetheti az országot.