Üzemanyagár csökkenés várható pénteken

A holtankoljak.hu információi szerint péntektől csökkennek az üzemanyagárak a magyarországi benzinkutakon.

A jelentés alapján a benzin nagykereskedelmi ára bruttó 8 forinttal lesz alacsonyabb, míg a gázolaj ára bruttó 5 forinttal csökken. Amennyiben a kutakon is érvényesítésre kerül ez a változás, a hét második felében az alábbi átlagárakon tankolhatunk:

  • A 95-ös benzin literenkénti ára 616 forintra mérséklődik.
  • A gázolaj literenkénti ára 607 forintra csökken.

Ez a változás a hazai kutakon lesz érvényes a hét utolsó munkanapjától kezdődően. A dízel január elején, a benzin március elején volt ennél olcsóbb, ami azt jelenti, hogy a mostani árcsökkenés jelentős mértékben közelíti meg az év eleji árszinteket. A héten szerdán már 5 forinttal csökkent a benzinára és 4 forinttal a dízelé. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter szerda délután tartott sajtótájékoztatót az üzemanyagárakat érintő kormányzati döntésekről, és két hetes ultimátumot adott a kereskedőknek, hogy a régiónak megfelelő szintre csökkentsék az üzemanyagárakat.

Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter az Index kérdésére elmondta, hogy az üzemanyagárakban nagyon jelentős áremelkedés volt megfigyelhető tavaly év vége óta. Szerinte az emberek már látják, hogy a gazdaság újraindult, és nagyon erős reálbér-emelkedés van – a kormány számítása szerint utóbbi idén akár 6 százalék fölött is lehet. Mégis mindenki árgus szemekkel figyeli az árakat. „A kormány beavatkozása – ami alapvetően inkább önkéntes vállalásra épül, mint erős regulációra – megtette a hatását. Így nagyon jelentősen csökkentettük az üzemanyagárakat, a gázolaj és a benzin tekintetében is, mind a nagy-, mind a kiskereskedelemben. Ám a kormány szerdán ismét megtárgyalja a kérdést” – fejtette ki Nagy Márton.

A Mol legutóbb múlt héten 4 forinttal csökkentette az üzemanyagárakat, a kormány örült is neki. A kormány és a Mol közötti csörtéje április közepén kezdődött el újra, amikor Nagy Márton gazdasági miniszter megdorgálta a hazai üzemanyag-ellátás főszereplőit a drága tankolás miatt, és régiós árfigyelő rendszert jelentett be. A Nemzetgazdasági Minisztérium két nappal később közölte, hogy a Mol nem tartja be a kormánnyal kötött megállapodást, majd Nagy Márton egy újabb benzinárstop lehetőségét is belengette.

A szerdai sajtótájékoztatón Nagy Márton elmondta, hogy a kormány áttekintette az üzemanyagárak helyzetét, és arra jutott, hogy az elmúlt hetekben az üzemanyag-kereskedők alkalmazkodtak a kéréséhez, és annak eleget téve közelítették áraikat a szomszédos országok átlagáraihoz. A miniszter szerint a 95-ös benzin ára így az áprilisi csúcshoz képest 5 százalékkal, 34 forinttal csökkent, a gázolaj ára pedig a február közepi csúcsértékhez képest 54 forinttal mérséklődött (ez 8 százalékos csökkenés). A kormány ezért továbbra is „elvárja”, hogy a kereskedők ezen a szinten fenntartsák az áraikat, és kéthetente ránéznek a benzinárakra.

A magyar benzin- és dízelárak a régióban valóban magasnak számítanak, bár az EU egészében már nem annyira, tehát drága a benzin, de még drágább lesz. A kormány továbbra is elvárja, hogy az árak ezen a szinten maradjanak, és már nem a régiós országok átlagát, hanem csak a szomszédos országokét veszi figyelembe (Ukrajna kivételével).