Oroszország tömeges légitámadást indított Ukrajna ellen

Május 8-án az orosz erők tömeges légitámadást hajtottak végre Ukrajna több régiójában, mely során stratégiai fontosságú létesítmények voltak a célpontok. Az ukrán légvédelem 59 ellenséges eszközt semmisített meg, de a támadások ellenére az infrastruktúra károkat szenvedett.

Az orosz légierő legalább nyolc stratégiai bombázóval indított rakétákat Ukrajna több régiójába, köztük Kijevbe, Zaporizzsjába, Lembergbe, Poltavába, Vinnicjába, Kirovohradba és Ivano-Frankivszkba. Az ukrán infrastruktúra, így az energetikai létesítmények is találatot kaptak a támadás során.

Herman Haluscsenko, az energiaügyi miniszter megerősítette, hogy az energetikai infrastruktúra károkat szenvedett, és a villamosenergia-termelő és -átviteli rendszerek is érintettek voltak.

Az ukrán védelmi minisztérium szerint az ukrán légvédelem hatékonyan reagált a támadásokra, összesen 59 eszközt semmisítve meg, amelyek között 39 rakéta és 20 Sahed drón található.

Az orosz erők által bevetett támadó eszközök között szerepelt egy Kh-47M2 Kinzhal hiperszonikus rakéta, három Iszkander-M ballisztikus rakéta, négy Kalibr cirkálórakéta, 45 Kh-101/Kh-555 cirkálórakéta, egy Iszkander-K cirkálórakéta, két Kh-59/Kh-69 irányított levegő-föld rakéta és 21 Sahed-131/136 támadó drón. A brit hírszerzési jelentés szerint az orosz légierő a H-101 (NATO-jelzés: AS-23 KODIAK) cirkálórakétájának csapásmérő erejét növelte azzal, hogy a második robbanófejjel szerelték fel, bár ez a módosítás a rakéta hatótávolságát felére csökkentette. Ennek ellenére a rakéta még mindig képes elérni Ukrajna bármely pontját, és a második robbanófej telepítése nagyobb csapást tesz lehetővé a célpontra.

Az elmúlt hetekben Oroszország fokozta Ukrajna elleni légitámadásainak intenzitását, amelyek főként az energetikai infrastruktúrát vették célba. Az érintett létesítmények között lehet a 1800 MW kapacitású vinnicjai Ladizsinszka hőerőmű is, bár ezt az információt még nem erősítették meg hivatalosan. Az ukrán légierő részletes információkat a május 7-8-ra virradó éjszaka történtek okozta károkról még nem adott ki. Az orosz légierő modernizációs lépéseiről szóló brit hírszerzési jelentés szerint a parancsnokság az ukrajnai háború hatására módosított a rendszereken és a taktikán is, növelve a túlélőképességet és fejlesztve a képességeket.