Üzemanyagárak és a kormány beavatkozása: Nagy Márton elégedettsége

A nemzetgazdasági miniszter, Nagy Márton szerint a kormány beavatkozása az üzemanyagárak terén, amely főként önkéntes vállalásokon alapul, sikeres volt. A gazdaság újraindulása és a reálbér-emelkedés ellenére az inflációs aggodalmak miatt a lakosság nem érzékeli kellőképpen a konjunktúra javulását.

Nagy Márton kiemelte, hogy a kormányzati intézkedések hatására jelentősen csökkentek az üzemanyagárak, mind a nagy-, mind a kiskereskedelemben. A miniszter szerint ez a lépés szükséges volt, mivel az emberek az inflációs kérdések miatt nem érzik az 1,7 százalékos GDP-növekedést, és a magas üzemanyagárak negatívan befolyásolják a konjunktúraérzékelést. A kormány a régiós átlagárakhoz képest magasabb hazai üzemanyagárakat látva döntött az avatkozás mellett.

A gazdaság első negyedéves teljesítménye meghaladta a várakozásokat, 0,8 százalékos növekedést mutatva, amely éves szinten 3 százalék feletti eredményt vetít előre. A miniszter szerint azonban a lakosság nem érzékeli ezt az erősödést, mivel a tavalyi év gazdasági megrázkódtatásai és az inflációs nyomás miatt gyengébb a konjunktúraérzékelés.

Nagy Márton hozzátette, hogy a kormány a jövőben is figyelemmel kíséri az üzemanyagárakat, és a szomszédos országok átlagára helyezik a hangsúlyt az árak meghatározásakor. A cél az, hogy a hazai üzemanyagpiac versenyképes árszinten maradjon, és ez a jövőben is fenntartható legyen.

A miniszter szerint a kormány szerdai ülésén ismét napirendre tűzi az üzemanyagárak kérdését, és további lépéseket terveznek annak érdekében, hogy a családok jobban érezzék a gazdaság újraindulását.