Kovács István: A színész, aki nem kap munkát

Nyolcvanéves korában is energikus maradt Kovács István, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, ám a színész munka hiányában szenved, és nem viselei jól a helyzetet.

Kovács István, a magyar film történetének meghatározó alakja, aki már fiatalon híressé vált az Egri csillagok és a Kárpáthy Zoltán című filmekkel, most ünnepelte nyolcvanadik születésnapját. A színész, aki érett korában Jancsó Miklós filmjeiben és népszerű tévésorozatokban, mint az Abigél, a Nyolc évszak, a Kisváros és a Szomszédok szereplőjeként vált ismertté, mostanában kevesebb munkalehetőséget kap.

A színész a születésnapját egy családi ünnepséggel töltötte, ahol a rokonság nagy része is jelen volt. Kovács István elmondása szerint nem szokott nagy hangsúlyt fektetni a születésnapokra, de a családja ragaszkodott az ünnepléshez.

Kovács István az öregedést elkerülhetetlennek tartja, és nem aggodalmaskodik miatta. Úgy érzi, fizikailag még mindig jó állapotban van, rendszeresen úszik, gyalog jár, és nagy sétákat tesz. Azonban a színész, aki tele van életerővel és tettvággyal, sajnálatos módon nem tudja ezt a munka területén kamatoztatni, mivel az utóbbi időben nem kap felkéréseket.

Kovács István elmondása szerint már egy éve nem állt színpadon, és nem érti, miért alakult így a helyzet. A munka hiánya különösen megviseli, mivel számára mindig is a feltöltődés és a kikapcsolódás forrása volt. A színész nem az a típus, aki felhívja a rendezőket munka reményében, és jelenleg semmilyen szakmai felkérése nincs, de reméli, hogy ez idővel megváltozik, mivel nem tervezi a visszavonulást és örülnék neki, ha a századik évet is megélné.

Annak ellenére, hogy szakmai téren elégedetlenséget érez, Kovács István nem tölti az idejét otthon szomorkodva. A családjával közösen szerveznek programokat, és nemrégiben Dubajban töltöttek egy hetet, ahol a színész születésnapját ünnepelték. A nyári tervek között szerepel egy franciaországi utazás is, bár ez még változhat.