Hszi Csing-ping magyarországi látogatásának várható hatásai és a taszári repülőtér kínai tulajdonosa

A kínai Xinhua hírügynökség szerint a magyarok nagy jelentőséget tulajdonítanak Hszi Csing-ping elnök közelgő magyarországi látogatásának, amelytől a két ország közötti barátság és kölcsönös politikai bizalom elmélyülését, valamint az együttműködés új fejezetének nyitását várják.

A Xinhua hírügynökség, amely Kína legnagyobb sajtóorgánumaként funkcionál, 1931-ben alakult, és jelenleg is a kínai állam hivatalos hírügynökségeként működik. A hírügynökség több nyelven publikál, és világszerte több mint 10 ezer munkatársat foglalkoztat, valamint több mint 180 irodával rendelkezik a 2024-es adatok szerint. A regionális irodák közül öt közvetlenül közli a híreket, köztük az ázsiai-csendes-óceáni regionális iroda Hongkongban, a latin-amerikai regionális iroda Mexikóvárosban, az afrikai regionális iroda Nairobiban, a közel-keleti regionális iroda Kairóban és az európai regionális iroda Brüsszelben. A legnagyobb külföldi irodája New Yorkban található, de Budapesten is van jelen a hírügynökség. A Xinhua nemcsak Kínában több mint egymilliárd emberhez jut el, hanem a világ szinte minden részén jelen van nemzetközi hálózatán keresztül.

A magyar fővárosban, Budapesten megrendezett „Övezet és Út” pragmatikus együttműködés kínai–magyar közös építéséről szóló éves konferencia megnyitóján a kínai népzene kíséretében a magyar és kínai kapcsolatok további erősítésének szándékát hangsúlyozták. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter kifejezte Magyarország erős akaratát a Kínával való együttműködés fokozására, és kiemelte, hogy Hszi Csing-ping elnök látogatása nagy jelentőséggel bír a két ország számára.

A Xinhua hírügynökség tudósítása szerint Magyarország és Kína kölcsönös tiszteleten, egyenlőségen, barátságon és politikai bizalmon alapuló kapcsolatot ápol, amelyet az elmúlt 75 év során kiépítettek és ápoltak. A két ország 2017-ben átfogó stratégiai partnerséggé emelte kapcsolatát, amelynek eredményeképpen a kétoldalú kapcsolatok a történelem legjobb időszakába léptek. A kínai–magyar kapcsolatok fejlődése a vezetők stratégiai irányítása alatt magas szinten zajlott, a kölcsönös politikai bizalom folyamatos elmélyítésével és a különböző területeken folytatott együttműködés szilárd fejlődésével.

Hszi Csing-ping elnök Orbán Viktor miniszterelnök és Sulyok Tamás köztársasági elnök meghívására érkezik Magyarországra május 8. és május 10. között. A magyar fél nagy jelentőséget társít a látogatáshoz, és izgatottan várja, hogy a két ország közötti barátság és kölcsönös politikai bizalom tovább mélyüljön, és új fejezet nyíljon a baráti együttműködésben. A látogatás különleges időpontban történik, ugyanis május 9-e Európa-nap, ráadásul ez Magyarország Európai Unióhoz való csatlakozásának 20. évfordulója is. A főváros területén és a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér illetékességi területén is forgalmirend-változások és fokozott ellenőrzések várhatóak.

A kínai érdekeltségű Billion Up Kft. tulajdonában lévő taszári repülőtér kapcsán új fejlemények történtek. A Magyar Közlönyben megjelent egy kormányhatározat, amely szerint a kormány egyetért az állami tulajdonban lévő ingatlan, amely a taszári repülőtérhez kapcsolódik, versenyeztetés útján történő eladásával. A határidő május 31. Nagy Márton nemzetgazdasági miniszternek a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő útján lesznek feladatai ezzel kapcsolatban.

A Billion Up Kft. korábban 3,6 milliárd forintos ajánlattal nyerte meg a repülőtér árverését, amely jóval meghaladta a 2,6 milliárdos kikiáltási árat. A cég tulajdonosa a hongkongi székhelyű, ingatlanfejlesztéssel foglalkozó Billion Up Development Limited. A taszári repülőtérrel összefüggésben történő állami vagyoneladás kapcsán felmerül a lehetőség, hogy a kínai gyökerekkel rendelkező cég lehet az új tulajdonos.

Az orci képviselő testület ülésének jegyzőkönyve szerint a településnek lehetősége lett volna arra, hogy ingyenesen tulajdonba vegyék a szóban forgó ingatlant, de a polgármester szerint jobb, ha a cég vásárolja meg és gazdasági tevékenységet végez, amiből iparűzési adó folyik be. A polgármester sajnálja, hogy nem tudja, mit terveznek az ingatlannal.