Disney: szigorúbb jelszópolitika a láthatáron

A Disney bejelentette, hogy néhány országban már a nyáron, világszerte pedig szeptemberben szigorítani fogja a jelszómegosztási gyakorlatot a streaming szolgáltatásán.

A vállalat a befektetők felé tett indoklásában kiemelte, hogy a szigorítás növelheti a felhasználók számát és több nézőt vonzhat a mozikba. Ez különösen fontos a Disney számára, mivel a Disney+ platform fejlesztése mellett számos mozifilm bemutatójára is készülnek, többek között a Vaiana és az Agymanók folytatására, az új Deadpool filmre és egy új Majmok bolygója epizódra.

A streaming üzletág növekedése az elmúlt időszakban lelassult, ami miatt a Disney részvényei több mint 8%-ot estek az elmúlt egy hónapban. Az új előfizetők száma és az áremelések azonban hozzájárultak a veszteségek csökkentéséhez, és a streaming platform nyereségessé vált. A jelszómegosztás szigorítása tovább erősítheti ezt a pozitív tendenciát.

A Disney+ a január és március közötti időszakban több mint hatmillió új előfizetőt szerzett világszerte, India nélkül. Jelenleg a szolgáltatásnak több mint 117 millió előfizetője van.

Bob Iger, a Disney vezérigazgatója elismerte, hogy a vállalat a folytatásokra helyezi a hangsúlyt, mivel az új filmek nem hozták a várt sikert. A folytatások ismertségük és alacsonyabb marketingköltségeik miatt jelentenek nagy értéket. A cél az egyensúly megteremtése a folytatások és az új produkciók között, és a tervek szerint kevesebb Marvel-film és televíziós műsor készül majd, hogy a minőség javuljon.

A Disney hagyományos televíziós üzletágának bevételei a legutóbbi negyedévben 8%-kal csökkentek, de a Disney+ 47 millió dolláros üzemi nyereséget jelentett az év első három hónapjában, szemben az egy évvel ezelőtti 587 millió dolláros veszteséggel. Az ESPN+-t és a Hulu-t is magában foglaló televíziós üzletág működési vesztesége 18 millió dollárra csökkent a negyedévben az egy évvel ezelőtti 659 millió dollárról.

A vállalat élményrészlegének, amely a vidámparkokat és körutazásokat foglalja magában, bevételei 10%-kal nőttek. A vállalat összbevételei mintegy 1%-kal, 22,1 milliárd dollárra emelkedtek.

A Disney 20 millió dolláros veszteséget jelentett, amelyet egy 2 milliárd dolláros költség is befolyásolt, amit az indiai üzletágára kötött fúziós megállapodásra fordítottak. A helyzetet súlyosbította, hogy a Disney elvesztette bizonyos krikettmérkőzések vetítési jogait.

A Netflix már korábban bevezette a jelszómegosztás szigorítását, ami sikeresnek bizonyult: az idei év első három hónapjában több mint 9 millióval növelte az aktív előfizetői számát, és a számuk most már 270 millió fölött van. A negyedéves bevétel 9,4 milliárd dollár volt, a nyereség pedig 2,3 milliárd dollár. A Disney is hasonló eredményeket remél a jelszómegosztás beszüntetésével, amelyet a Netflix sikerének mintájára terveznek bevezetni.