Magyarország közelebb került a nagybefektetőkhöz

A kelet-közép-európai régió tőkepiacai jelentős növekedési potenciállal bírnak, azonban a külföldi befektetők számára gyakran nehezen elérhetőek. Ezen a helyzeten változtathat az OTP Bank által támogatott, nemrég bevezetett OTP CETOP ETF, amely a régió blue chip részvényeit foglalja össze.

A térségünk a tőkepiacok tekintetében komoly növekedési potenciállal rendelkezik, sok külföldi befektető mégis nehézkesen éri el a régiónkat, mivel ezek a piacok számukra túl kicsinek számítanak vagy egy magánbefektetőnek túl távoliak és ismeretlenek. A hazai befektetők mellett ezeket a befektetőket célozzák meg annak a tőzsdén kereskedett befektetési alapnak (Exchange Traded Fund, ETF) a befektetési jegyei, amely a kelet-közép-európai régió hét országának legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényeit fogja össze.

Április közepétől vásárolhatók meg az OTP CETOP ETF befektetési jegyei, amelyek értéke a bevezetéskori 10 eurós névértékről több mint 2 % körüli mértékben emelkedett. Az első hetekben kedvező forgalmat tapasztaltunk, több millió eurónyi likviditás választotta ezt a terméket, ami alapján kijelenthetjük, hogy felkeltettük a befektetők érdeklődését.

Az OTP Global Markets az ETF fizikai árjegyzőjeként jelent meg az utóbbi hetek kommunikációjában. Az OTP Global Markets a termék árjegyzője és egyben a termék mögött működtetett teljes infrastruktúra egyik megteremtője és üzemeltetője. Az ETF előállítása mögötti előkészítő munkálatok már több éve zajlanak, ám maga a részvényalap számunkra csupán az első lépés, a terveink szerint messze nem ez az utolsó befektetési megoldás.

Az Exchange Traded Fund (ETF) egy speciális befektetési alap, amelynek a befektetési jegyeivel a tőzsdén kereskednek. A CETOP NTR indexben összesen – maximum - 25 részvény szerepelhet, piaci forgalom és kapitalizáció alapján, amelyek súlya félévente felülvizsgálatra kerül. Az alapos előkészítő munkának köszönhetően képesek vagyunk arra, hogy az árjegyzői robotunk segítségével összekössük a régió legfontosabb piacait.

Egy tengerentúli, távol-keleti vagy akár csak nyugat-európai befektető számára a régiónk sok kis országból áll, amelyek mindegyike más nyelvet beszél, másképp szabályozza a pénz- és tőkepiacait. Az OTP Csoportnak és benne a Global Marketsnek azonban ez a régió az otthona, mi ezen piacokra kívánunk – ha úgy tetszik – ajtót nyitni és a regionális tőkepiacokhoz való hozzáférést megkönnyíteni mindenki számára.

Az OTP CETOP ETF lehetővé teszi, hogy például egy amerikai nyugdíjalap egyszerűen, egy részvényalap keretében férhessen hozzá a kelet-közép-európai régió blue chipjeihez. Az OTP Csoport is azért tudta elérhetővé tenni, mert mára – azzal, hogy 12 országban jelen vagyunk – a régió meghatározó szereplőjévé váltunk.

Az akár 25 tagú kosarat az említett hét ország tőzsdéinek legnagyobb forgalmú és kapitalizációjú részvényei alkotják. Közép-Európa ma a világ egyik legdinamikusabban fejlődő régiója, jelentős növekedési potenciállal rendelkezik, amely minden befektető számára izgalmas lehetőség lehet. A régiós részvények árazása jelentős elmaradást mutat, a közép-európai vállalati profitok jelentősen nőttek, ennek ellenére az indexben szereplő papírokat a könyv szerinti értékük közelében kereskedik.

A cikk megjelenését az OTP Bank támogatta.