A Vaxzevria vakcinát kivonják a piacról

Az AstraZeneca gyógyszergyártó bejelentette, hogy globális szinten kivonja a COVID-19 elleni Vaxzevria vakcináját a piacról, a túlkínálat és a csökkenő kereslet miatt.

Az AstraZeneca vállalat hivatalosan is megerősítette, hogy nem gyártja tovább és nem terjeszti a Vaxzevria vakcinát, mivel az új variánsokra is hatásosabb oltóanyagok megjelenése miatt túlkínálat alakult ki a piacon. A cég emellett tájékoztatást adott arról is, hogy Európában megkezdődött a vakcina forgalomba hozatali engedélyeinek visszavonása.

A Reuters hírügynökség korábban beszámolt arról, hogy az AstraZeneca vakcinája mellékhatásokat okozhat, mint például vérrögképződést és alacsony vérlemezkeszámot, amelyek negatívan befolyásolhatták az oltóanyag piaci megítélését. Az adenovírus-oltóanyag egy időben a hírek középpontjában volt, mert kiderült róla, hogy igen ritka mellékhatásként vérrögösödést okozhat, pontosabban a vérlemezkeszám-csökkenéssel társult vérrögképződés, vagyis TTS kockázata nő meg az oltással, ez az állapot 100 ezer beoltott emberből körülbelül 2-3-nál fordult elő.

Az AstraZeneca március 5-én nyújtotta be hivatalos kérelmét a vakcina piacról való visszavonására, amely kérelem május 7-én lépett érvénybe, és ezt a Telegraph tette közzé először. A vállalat, amelyet Londonban jegyeznek tőzsdén, már tavaly elkezdett új stratégiai irányok felé nyitni, többek között a légúti szinciális vírus elleni vakcinák és az elhízás kezelésére szolgáló gyógyszerek fejlesztésére összpontosítva.

Több ország már egyáltalán nem oltott az AstraZeneca vakcinájával, Ausztráliában például 2023 márciusa óta nem lehet választani, használatát 2021 júniusától fogva elkezdték fokozatosan csökkenteni az újabb oltóanyagok széles körű elérhetősége miatt. Az AstraZeneca vakcinája fontos és hatásos védekezési módszer volt a SARS-CoV-2 első variánsai ellen, most azonban a járvány egy olyan szakaszában járunk, ahol teljesen más variánsok dominálnak, mint például a JN.1-es variáns, amely lassan kiszorítja a most domináns XBB törzsváltozatokat. A Pfizer és a Moderna például folyamatosan frissítik a vakcináikat ezekhez mérten, és kutatók olyan oltóanyagon is dolgoznak, amely a még ismeretlen variánsok ellen is hatékony lehet.

Azt is érdemes megjegyezni, hogy most már a kockázati számításokban is elmozdulás történt: a populációk sokkal védettebbek a vírus ellen, és bár a Covid-19 továbbra is okoz haláleseteket, összességében kevésbé vagyunk sebezhetők a betegséggel szemben.

„Független becslések szerint több mint 6,5 millió életet mentettek meg ezek a vakcinák csak a használat első évében, és több mint 3 milliárd adagot használtak el belőlük világszerte” – áll az AstraZeneca közleményében. Az oltást a 18 évesnél idősebbek számára engedélyezték, és két adagot kellett belőle beadni, egyes országokban csak ismétlőoltásként alkalmazták.