Nem szerezték meg a hiányzó olimpiai kvótákat a magyar női kajakosok Szegeden

A Csikós Zsóka, Kőhalmi Emese kajak kettes a szerdai 500 méteres döntőben hatodik helyen végzett a szegedi európai olimpiai pótkvalifikációs versenyen, így nem sikerült kvótát szerezniük.

A magyar páros az előfutamban negyedik lett, ami nem volt elegendő a közvetlen továbbjutáshoz, de a középfutamban aratott győzelemmel bejutottak a döntőbe. A fináléban azonban csak az első helyezett szerezhetett kvótát, amit végül a holland egység nyert meg.

A délutáni versenyben számos nemzet képviseltette magát, köztük szlovák, brit, spanyol, cseh, ukrán, orosz és fehérorosz versenyzők is. A magyar duó féltávnál még az élbolyban haladt, de a második felében lemaradtak, és 1:42.67 perces idővel a hatodik helyen értek célba.

A holland Selma Konijn és Ruth Vorsselman párosa 1:39.49 perces idővel nyerte meg a versenyt, ezzel ők szerezték meg a két párizsi indulási jogot.

A szegedi verseny az utolsó lehetőséget kínálta az európai versenyzők számára, hogy kvótát szerezzenek.

Magyarország jelenleg 15 olimpiai kvótával rendelkezik, amelyet Takács Kincső növelhet 16-ra, ha csütörtökön az első két hely valamelyikén végez a C–1 200 méteres számban.

A kvóták nem névre szólnak, hanem a nemzetet illetik, és a Párizsban induló magyar csapatot a hazai válogatók eredményei alapján állítják össze. A szerdai eredmények következtében a három női kajakos számot – K–1, K–2 és K–4 500 méter – négy versenyzővel kell majd megoldani.