A Start Garancia Zrt. portfóliójának jelentős növekedése

A Nemzetgazdasági Minisztérium tulajdonosi joggyakorlásával működő Start Garancia Zrt. 2023-ban tovább erősítette gazdaságösztönző tevékenységét, a társaság kezességállománya az év végére elérte a 310 milliárd forintot.

A Start Garancia Zrt. elfogadott beszámolója szerint a portfólió tavaly 101 milliárd forinttal nőtt, aminek köszönhetően több mint 140 milliárd forint összértékű finanszírozás valósult meg a hitel- és kötvénypiacon. A társaság ügyleteinek száma a 2023-as évben a négyszeresére nőtt, így összesen több mint harminc nagyösszegű tranzakció létrejöttéhez járult hozzá. Az állami vállalat a tavalyi üzleti évet is pozitív adózott eredmény mellett zárta, mérlegfőösszege 118 milliárd forintra, saját tőkéje pedig 105 milliárd forintra gyarapodott.

A Start Garancia Zrt. állami viszontgarancia mellett nyújt kezességet nemzetgazdaságilag jelentős, nagy volumenű finanszírozási ügyletekhez. A társaság célja, hogy minél több olyan vállalkozást támogasson a forráshoz jutásban, amelyek kezesség nélkül nem kaphatnának ilyen mértékű vagy ilyen kedvező feltételekkel rendelkező finanszírozást.

A vállalat a profitorientált működés helyett a gazdaságpolitikai stratégiai célkitűzésekhez illeszkedve a vállalati hitel- és kötvénypiac ösztönzésére fókuszál. A beruházásfinanszírozás megkönnyítésével és segítésével hozzájárul az innovációhoz, a munkahelyteremtéshez és a piaci versenyhez, ezáltal elősegíti Magyarország gazdasági növekedésének újraindítását és a magasabb növekedési ütemet.

Limbach Attila, a Start Garancia Zrt. vezérigazgatója szerint idén és a következő években a vállalati beruházások, illetve a hitel- és kötvénypiac fellendülésére számítanak. Ennek további ösztönzése érdekében 2024-ben is támogatni fogják kezességvállalási tevékenységükkel a vállalkozások forráshoz jutását.