Egy rendkívül szokatlan függőség: az üvegevés

Egy 27 éves férfi a TLC műsorában számolt be arról, hogy milyen különleges és veszélyes függőségben szenved: az üvegevésben. Az üveg vagy pohár evésére való sóvárgás nem mindennapi jelenség, de létezik.

Josh, aki stand up komikusként dolgozik, először egy könyvben olvasott az üvegevésről, és időnként a fellépésein is bemutatja ezt a tevékenységet. Bár nem ez a műsorai fő attrakciója, az üvegrágás mégis része a repertoárjának.

"Eleinte elég ijesztő volt, aztán amikor rájöttem, hogy nem tesz kárt bennem, sokkal könnyebb lett a dolog" – mondta Josh, bár ez az állítás kérdéses, hiszen bevallása szerint gyakran megvágja az ajkát, és üvegszilánkok is kerülhetnek az ínyébe. A barátnője sem lelkesedik a szokásáért, de Josh kényszert érez az üvegevésre, amely során meleg bizsergést érez a testében.

Az üveg rágásának zaját Josh egyszerre tartja szörnyűnek és élvezetesnek. Az üveg ízétől inkább a textúrája vonzza, különösen a borospoharakat, pezsgőspoharakat és a villanykörtéket részesíti előnyben, mivel ezek vékonyabbak.

Josh nem az egyetlen, aki ebben a függőségben szenved. A hetvenes években egy amerikai elítélt is hasonló sóvárgást élt át, ő is a villanykörtéket részesítette előnyben. A Pica-szindróma, amely a DSM-5 szerint egy étkezési rendellenesség, magában foglalja az üvegevést is, és azokat a szokatlan sóvárgásokat, amelyek során az érintettek nem ehető tárgyakat fogyasztanak el, mint például babahintőport, szivacsot, téglát vagy napi fél kiló szódabikarbónát.